Új, tesztelhető videó-adatbázis

A szervezet jóvoltából lehetőség nyílt a PTE számára az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumának kipróbálására május 10-ig.

A Vizuális Történelmi Archívum egyike a világ legnagyobb digitális videó-archívumainak, jelenleg közel 54 ezer videót tartalmaz a holokauszt, a ruandai, a kambodzsai és az örmény népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásaival. Az interjúk egy-egy élettörténetet mesélnek el, melynek része a visszaemlékező személyes története a népirtás idején, illetve azt megelőzően és követően is.

Az archívum indexálási módszere egyedülálló, segítségével az átlagosan két-három órás interjúk percre lebontva kereshetőek a közel 65 ezer, genocídiumokkal kapcsolatos fogalmat és kifejezést tartalmazó tárgyszógyűjtemény használatával.

Az első belépéskor regisztráció szükséges (felhasználónév és jelszó).

A videó-adatbázis különleges elsődleges forrás a kutatók számára, valamint egyetemi kurzusok és feladatok tervezéséhez, illetve saját kutatások végzéséhez is felhasználható.

Az archívum elérhető a könyvtár Adatbázis Portálján keresztül, ahol bővebb leírás is olvasható róla; vagy megnyitható ezen a linken.