Életek, színek, utak: Afrika - kiállítás

nyitókép

Afrika napját május 25-én ünneplik, Afrika- és világszerte több millióan.

Az egyetemi könyvtár is szeretne ehhez a jeles alkalomhoz csatlakozni, hogy tisztelegjen az afrikai kultúra sokszínűsége előtt. A PTE Nemzetközi Igazgatóság és az Afrika Kutatóközpont itt Pécsen is jelentős munkát végez a kontinenssel kapcsolatban.  

A kiállítás anyagáért Prof. Dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság igazgatójának, az Afrika Kutatóközpont vezetőjének tartozunk köszönettel, aki az évtizedes utazásai során összegyűjtött magángyűjteményét bocsátotta a könyvtár rendelkezésére, a kiállítás idejére. A tárlatban 13 országból 14 db afrikai maszk, 6 db szobor és 2 db oltárkép tekinthető meg. 

Afrika a színek, a zene, az ízek és az élet otthona. A kontinens, ahonnan elindult az emberiség, arra a végeláthatatlan útra, amin ma is jár. A civilizációnk bölcsője: tengerek, hegyek, esőerdők, sivatagok szelik ketté a földrészt. Afrika kihagyhatatlan látványképekkel van tele, mint az egyiptomi piramisok, ruandai gorillák, kenyai szafarik, Tanzánia gyönyörű partjai, Tunézia ősi világa, a Szahara végeláthatatlan homokdűnéi. 

Ötvenhat országgal, számtalan nyelvjárással és színes kultúrával rendelkezik Afrika. A helyi természeti erőforrások rendkívül gazdagok, legyen szó akár az állat vagy növényvilágról, akár a földben rejlő kincsekről.  

A különleges és kulturálisan összetett kontinens országaiból származó egyedi kiállítási tárgyakkal és könyvtári könyvválogatásunkkal hozzuk közelebb Afrikát a látogatóinkhoz.  

A kiállítás 2024. május 8. és augusztus 30. között tekinthető meg. 



Helyszín: 

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 0. szint aula, a regisztráció mellett 

Pécs, Universitas u. 2/A 

A kiállítást készítette: Prof. Dr. Tarrósy István, Eby Varghese Anna, Gergely Zsuzsanna, Kádár Johanna 



Trackback link: