Az út / Fajó János

Fajó János: Az út. Pauker, Budapest, 2016, 452 oldal
ISBN: 978-615-5456-20-6

Fajó János festőművész, szobrász, publicista és pedagógus. Kassák Lajos utolsó tanítványa. A Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakán végzett. Munkácsy-díjas. A Pesti Műhely, Magyarország első magántulajdonú grafikai műhelyének egyik megalapítója, az első nonprofit galéria, a Józsefvárosi Kiállító Terem vezetője 12 évig, az Iparművészeti Egyetem tanára 15 éven át. A Gyorsuló idő című könyvsorozat grafikai tervezője. 2008-ban Kossuth-díjat kap a következő méltatással: … több mint félszáz hazai és külföldi egyéni, valamint kollektív kiállításáért és a művészképzésben végzett iskolateremtő tevékenységéért Fajó Jánosnak, Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek, grafikusművésznek, szobrászművésznek, környezettervezőnek. A nyolcvanadik évét jövő februárban betöltő Fajó minden fellelhető műalkotását tartalmazza a kötet....

A kötet hét életszakaszon keresztül mutatja be a művész életútját, mely a hatvanas évek második felétől következetesen halad a kilencvenes évek letisztult művészetéig. Rögtön felismerhető a Fajó-mű: tiszta színek, geometrikus formák: körök, négyzetek, háromszögek és hullámok, piskóták, ellipszisek… Racionalitás. Tisztaság. Igazság. Őszinteség. Optimizmus. Érzékiség. „A természet formái: egy női boka, a nyak szép íve … a körök valójában érzéki hajlatok. Érzelmes vallomások a női testről. Jóízű férfiörömökről szólnak. Olykor egészen erkölcstelenek, szexgeometriának is lehetne őket nevezni…”
Számos beszélgetést, cikket, kiállítás megnyitót tartalmaz, de megjelenik maga tervezte zuglói műterem lakása is, mely a művészetben vallott szigorú elveinek újabb megtestesülése: tiszta fehér terek, ragyogó színű festmények, szobrok – mint egy kiállító terem. Egész falnyi könyv padlótól a plafonig, nyomatok, vázlatok, kiállítás meghívók… Műhely.
A “művészképzésben végzett iskolateremtő tevékenysége” 1976-ban Telkibányán kezdődött és Szerencsen ért véget 2012-ben a támogatás megszűnése miatt. A független szabadiskola 35 éves működése alatt a tiszta forma / a konkrét geometrikus művészet 4 generációját nevelte fel. Az útjukra induló fiataloknak, valamint a vizuális művészet passzív fogyasztóinak készült elméleti munkája a Síkfestészet : A mód – A módszer. Mert Fajó pedagógiai tevékenysége komlex: nem “csak” a képzőművészet gyakorlati, de erős nyelvi-ismeretelméleti és esztétikai alapokat is ad és az együtt töltött idő minden perce alkalmas életfilozófiai beszélgetésekre. Tanítványai rajonganak érte.

Kölcsönzési információ: OPAC
(Forrás: https://entzkonyvtar.wordpress.com/2016/08/31/konyvajanlo-3/)