Gépipari tűrések, illesztések

Andó Mátyás: Gépipari tűrések, illesztések . Gépész Tuning Kft., Budapest, 2016, 103 oldal
ISBN: 978-963-12-4030-6

Korábbi munkáim kapcsán betekintésem volt kis és közép sorozatok, valamint az egyedi alkatrészek gyártásába. Bár jellegét tekintve teljesen különböző struktúrát jelent a sorozat és az egyedi gyártás, de közös volt bennük, hogy a tűrések értelmezése és használata igen kaotikus volt.

A tűrés használatát sarkítva a következőkkel jellemezném:
- tervező mérnök nem tudja mit és hogyan kéne használni, ezért egy nagyságrenddel szigorúbb tűrést ír elő,
- a gyártástechnológus kompromisszumot köt a gyárthatóság miatt és reménykedik, hogy összeszerelhető marad az alkatrész a többi csatlakozó elemmel,
- MEO pedig nem képes az előírásoknak megfelelően ellenőrizni;
(tervező nem tudja, gyártót nem érdekli, MEO pedig nem képes ellenőrizni).
Ennek a helyzetnek az az egyetlen szerencsés része, hogy a megadott tűrés eleve aránytalanul szigorú volt, akkor a második és harmadik fél hibái kevésbé jelennek meg összeszerelésnél, üzemelésnél. Jelenleg az 0,01-os tűrések a tervező mérnökök részéről csak annyit jelent, hogy pontosan kéri (A4-es papír vastagsága körül belül 0,1 mm, egy hajszál pedig 0,03-0,05 mm). Sorozatgyártás esetén bár a műszaki rajzok jobban elő vannak készítve, azonban sokszor kimarad a technológiához igazítás, ami az olcsó gyártást tenné lehetővé. A megoldás azonban könnyű, egyszerűen nyitottnak kell lenni a partnercégeknél dolgozó mérnökök véleményére is. A jobb kommunikáció már rövidtávon is megtérül.

forrás:http://matyi.misi.eu/tures.html

Kölcsönzési információ: OPAC

UMFT