Hírek

Műszaki hiba elhárítása

Tisztelt Olvasóink!

A Tudásközpont 3. emeletén újra igénybe vehetőek a Benedek Ferenc Könyvtár szolgáltatásai, a katalógusgépek, illetve az internetezésre alkalmas számítógépek kivételével. Az épület többi szintjén továbbra is működnek a keresőgépek és az olvasói PC-k.

Szintünkön a kölcsönzőpultban lévő kollégák szívesen segítenek, ha raktári kérések leadására vagy könyvek, illetve folyóiratok keresésére lenne szükségük.

Köszönjuk türelmüket és megértésüket!

Műszaki hiba

Kedves Olvasóink!

Műszaki hiba miatt a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár (Tudásközpont 3. emelet) csökkentett szolgáltatásokkal tudja fogadni olvasóit. A 3. emeleten csak a vészvilágítás üzemel, így helyben olvasásra, tanulásra nem ideálisak a fényviszonyok. Kölcsönzésre, a könyvek visszavételére, fénymásolásra, szkennelésre van lehetőség az épületben, valamint a vizsgákra készülők bőven tudnak válogatni a jól megvilágított tanulóhelyekből az 1. és a 2. emeleten. Kérjük türelmüket és megértésüket!


Köszönettel:

Megjelent Szabó Gábor új könyve

A globális igazságosság perspektívái és határai címmel jelent meg Szabó Gábornak, a PTE Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék docensének új könyve.
"Tartozunk-e bármilyen mértékű felelősséggel egymásért a családunkon, szeretteinken, barátainkon, honfitársainkon túl? Globális szinten mindazokért, akik a bolygónkon laknak, vagy lakni fognak? Az 1970-es évektől kezdve fokozatosan vált a politikai, etikai gondolkodás megkerülhetetlen problémájává a globális igazságosság kérdése. Napjainkban szinte minden, a nemzetközi kapcsolatokról szóló állásfoglalás és fajsúlyos döntés visszavezethető erre az alapkérdésre. Jelenleg az emberiség közel egyötöde él napi két dollárnál kevesebb jövedelemből, miközben a világ leggazdagabb 85 emberének akkora a vagyona, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak (nagyjából a ma élők fele). A környezeti terhek és kockázatok, a fejlődés és migráció dilemmái, a kulturális konfliktusok rendkívül komplex, a károk enyhítését sürgető feladatként jelentenek kihívást minden gondolkodó, döntéshozó és véleményformáló kortársunk számára. Vajon mennyire alkalmasak ezeknek a kihívásoknak a hatékony kezelésre a meglévő nemzetközi intézmények jelenlegi formájukban? Van-e esély a fejlődéshez való jog nemzetközi egyezménybe foglalására, és lehet-e ez érvényesíthető jog? "

ID Research/ Publikon Kiadó, Pécs 2016. 4p.
ISBN 978-615-5457-63-0
A kiadó honlapja

Tesztelhető a HSTalk Business & Management gyűjteménye

A HSTalks ingyenes tesztelési lehetőséget kínál a Közgazdasági Kar számára a Business & Management gyűjteményéhez 2016. június 31-ig a KTK IP tartományából. Az adatbázis 900 online előadáshoz, esettanulmányhoz enged hozzáférést a következő témakörökben : marketing, management, könyvvitel, pénzügy stb. Belépés: http://www.hstalks.com/business

Tanulmányi versenyt hirdet a Gazdasági Versenyhivatal

 A Gazdasági Versenyhivatal "Versenyjog Magyarországon és az EU-ban" címmel országos tanulmányi versenyt hirdet a magyar és az európai uniós versenyjog és a tudatos fogyasztói döntéshozatal tárgyában felsőfokú oktatásban résztvevő hallgatók részére.
Terjedelem: legfeljebb 60.000 karakter (lábjegyzetek, végjegyzetek, tartalom- és irodalomjegyzék, valamint szóközök nélkül számítva). A terjedelmi határ túllépése pontlevonással jár (minden megkezdett 1000 karakter túllépés esetén 1 pont levonás jár).

A pályamunkák, dolgozatok díjazása:

IX. Pécsi Pénzügyi Napok

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Magyar Közgazdasági Társaság, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a PENTA UNIÓ Oktatási Centrum, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete és a Penta Akadémia Alapítvány 2015. március 26-27-én, kilencedik alkalommal rendezi meg a Pécsi Pénzügyi Napokat a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Aulájában.

Megjelent a 2015-ös felsőoktatási rangsor

Megjelent a HVG rangsor – Diploma 2015, tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával. A Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján ezek az intézmények állnak a HVG 2015-ös felsőoktatási rangsorának élén.

Államadósságok: visszaszoruló kereskedelmi bankok, előretörő külföldiek

A fejlett gazdaságok államadóssága ma az egyik legnagyobb figyelemmel követett makromutató, ami nem is csoda, hisz a vizsgált országok az elmúlt bő száz évben csupán egyetlen alkalommal, a II. világháborút követően működtek a jelenleginél magasabb adóssággal. De vajon hogyan alakult ezen időszak alatt az államadósságok szerkezete?

A témáról bővebben olvashat a Pénzügyi Szemle Honlapján!

Eurostat regional yearbook 2014

Statistical information is an important tool for understanding and quantifying the impact of political decisions in a specific territory or region. The Eurostat regional yearbook 2014 gives a detailed picture relating to a broad range of statistical topics across the regions of the Member States of the European Union (EU), as well as the regions of EFTA and candidate countries. Each chapter presents statistical information in maps, figures and tables, accompanied by a description of the policy context, main findings and data sources. These regional indicators are presented for the following 11 subjects: population, health, education, the labour market, the economy, structural business statistics, research and innovation, the information society, tourism, transport, and agriculture. In addition, four special focus chapters are included in this edition: these look at the environment, land cover and land use, European cities, and regional competitiveness

Letölthető itt!

Szerzői jog a XXI. században

2014. november 9-e jeles évfordulója lesz az adatbázisok európai uniós jogvédelmével kapcsolatos joggyakorlatnak. Aznap négy ítélet vázlatos bemutatására fogok majd vállalkozni. Ennek előfutáraként álljon itt egy jóval frissebb előzetes döntés elemzése, amely rendkívül izgalmas kérdésre kereste a választ: jogszerű-e egy "meta kereső motorral" mások adatbázisában turkálni?

Bővebben olvashat a témáról ide kattintva!