Graves, Robert: The White Goddess. Farrar, Straus and Giroux, 1997

Graves, Robert: The White Goddess. Farrar, Straus and Giroux, 1997,

Robert Graves The White Goddess című könyve többféle módon és mértékben jelent kihívást és nyújt szórakoztató élményt az olvasónak. A szerző a huszadik század egyik legelismertebb klasszika-filológus írója, költője, oxfordi professzora, akinek számos történelmi regénye ugyan megjelent magyar nyelven, de ezen (eszmetörténeti szempontokból talán legprovokatívabb) műve továbbra is értő fordítóra vár. Immár tízedik éve olvasom, napokra, hetekre félreteszem, hogy aztán leülepedni hagyva felkészültebbnek érezzem magam ahhoz, hogy újra kézbe vegyem - és még mindig új szépségeket fedezek fel benne, ami a megszokott európai kultúrtörténeti sémák újraértékelésére és - értelmezésére sarkall.

Dr. Balogh Péter egyetemi docens, intézetigazgató helyettes, PTE Általános Orvostudományi Kar, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet

A könyv alaptézise az európai (beleértve a kis-ázsiai, krétai és egyéb földközi-tengeri görög, valamint kelta druida) kultúrtörténeti elemek (írás, vallási formulák és rítusok, stb.) közös eredete, azok elterjedésének és átvételének történelmi kontextusba ágyazása, amit az alcím is találóan fejez ki: a historical grammar of poetic myth. A közismert klasszikus mitológiai alakok történeteinek az ősi totemtársadalmakból származó vallási-rituális szertartásokkal való összekapcsolása lebilincselő újraértelmezésre ad alkalmat. Megismerhetjük a klasszikus „olimposzi” patriarchátus-béli vallási reform előtti hitvilág egyes elemeinek túlélését és jelentőségét a Hármas Anyaistenséget és Shakespeare Macbeth-béli banyáit felölelő hatalmas kultúrtörténeti ívben. Oldalakon keresztül a történelem viharaiban egymásra égett rétegeket egymásról szétválasztva érthetjük meg a klasszikus mitológiai történetek eredeti tartalmát és jelentését, amelyek értő felbontása a magabiztos „klasszikus” álműveltség közhelyességében mára szinte lehetetlenné vált. A könyv tudásmennyiségében valóban enciklopédia igényű „nyelvtan” – stílusában az olvasói számára pedig kiváló agytorna és kultúr-revizionista kaland.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

Kölcsönzési információ: OPAC
(Forrás: Dr. Balogh Péter egyetemi docens, intézetigazgató helyettes, PTE Általános Orvostudományi Kar, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet)