Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak. Kriterion Könyvkiadó, Budapest, 1979, 254 oldal
ISBN: 9630718073 – Fordította: Szepessy György

„Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.”

Algernon, a kis fehér egér intelligenciahányadosa egy új, kísérleti beavatkozásnak köszönhetően ugrásszerűen megnő, ezért tudósok egy csoportja úgy határoz, hogy a hatéves gyermek szellemi szintjén álló Charlie Gordont is alávetik az agyműtétnek. Az eljárás sikeresnek bizonyul, Charlie tudásszomja csillapíthatatlan, és intelligenciája rohamléptekben túlszárnyalja még az őt vizsgáló kutatóorvosokét is.

Ám ahogy Charlie tudása egyre magasabbra és magasabbra tör, nagyon nehezen boldogul az újonnan „felfedezett” érzelmeivel, az őt körülvevő világgal, a környezete reakcióival, az emberi kapcsolatokkal; fájdalmas harcokat kell megvívnia magában a magánnyal, az örök elégedetlenséggel és a megnemértettséggel szemben, hogy ki volt ő, s kivé lett. Érzelmileg és lelkileg nem képes olyan ütemben fejlődni, mind intellektuálisan, és ez sok csalódást idéz elő benne. Mindeközben Algernon is elkezd egyre furcsábban viselkedni…

Ez a mű több mint egy regény. Egy mesterien felépített lélektani utazás, egy napló, amelyben figyelemmel kísérhetjük Charlie öntudatra ébredését, személyiségének változásait, intelligenciájának szárnyalását, majd (vissza)hanyatlását. Érzelmei (ingerei, vágyai) kavarodását, frusztrációit a szexualitással, a nőkkel kapcsolatban, de a lassan kibontakozó, igaz szerelmet is. Visszaemlékezései révén felsejlenek a múlt szörnyű eseményei, gyerekkori démonjai, családja fájdalmas és megalázó tettei. Vajon nyomot hagynak-e Charlie életében „az okossá válás”-hoz vezető rögös úton szerzett élményei, vagy ugyanolyan lesz, mint kiinduló állapotában?

Egy igazán megrendítő és magával ragadó történet arról, hogy a mesterségesen előállított intelligencia nem pótolhatja az érzelmi érettséget, hogy „az intelligencia, ha nem képes arra, hogy szeretet adjon, vagy elfogadjon, szellemi és erkölcsi összeomláshoz (…) vezet.” Elsősorban felnőtteknek ajánlom.

„U.i. kérem ha véletlenül aramennek tegyenek virágot Algernon sirjára a hátsoudvarba.”

 

Szilágyi Mariann könyvtáros ajánlásával
(Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont)
 

Kölcsönzési információ: OPAC