Hírek az Elsevier adatbázisaival kapcsolatban

Az Elsevier tudományos kiadó ScienceDirect, Scopus ill. Scival adatbázisait a Pécsi Tudományegyetem az összes többi magyarországi intézményhez hasonlóan az MTA EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) Nemzeti Programján, mint nemzeti konzorciumon keresztül fizeti elő, éri el.

Az adatbázisok előfizetéséről szóló, az EISZ és az Elsevier közötti szerződés 2018. december 31-én lejárt, a magyar tárgyalódelegáció már tavaly márciusban megkezdte a tárgyalásokat egy új megállapodás érdekében.
 

Ezen tárgyalási folyamat nem járt sikerrel, erről az alábbi hír került fel az EISZ oldalára 2018. december 15-én:

"Megszakítottuk a tárgyalásokat az Elsevier kiadóval

Az EISZ 2018 márciusában kezdte meg az egyeztetést az Elsevierrel a 2019-re vonatkozó előfizetéseiről. Mivel a hónapok óta zajló tárgyalási folyamat nem vezetett eredményre, és a jelenlegi ScienceDirect, Scopus és SciVal szerződésünk 2018. december 31-én lejár, így várhatóan az adatbázisok elérésében problémák léphetnek fel 2019. január 1-től.

A tárgyalási folyamatról, a felek álláspontjáról, és a kialakult helyzetről a Kérdések és válaszok az Elsevier tárgyalásokról című cikkünkben gyűjtöttünk össze információkat.

További kérdések esetén az EISZ Titkárság munkatársai készséggel állnak a kutatói közösség és a könyvtáros szakemberek rendelkezésére."

Érvényes szerződés híján egyelőre kérdéses, hogy az adatbázisok elérése hogyan alakul. 2019. január 8-i állapot szerint még mindhárom adatbázis működik a PTE-n, de nehéz megítélni, rövid- és középtávon ez hogyan változik.
(2019-re egyébként a Pécsi Tudományegyetem a SciVal-t nem tervezte előfizetni.)

A tárgyalások a ClinicalKey adatbázist nem érintik, az 2019-ben is elérhető lesz a PTE polgárai számára, így az orvosbiológiai szakirodalom jelentős része továbbra is megjelenik az egyetemi adatbázis-portfólióban.

Természetesen kérdéseikkel első körben az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontot is kereshetik, készséggel állunk rendelkezésükre.

A témában legelőször az Iris adatbázis hírlevélben tudósítottunk, ennek archív verzióját az alábbi linken találja.