ISBN Iroda

2015. március 10-től az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Digitális Tartalomszolgáltatási Osztálya látja el az Egyetem ISBN irodájának feladatát. A 2/2015. számú rektori utasításnak megfelelően az Egyetem kiadói gyakorlatának körében megjelenő hagyományos és digitális kiadványok számára az Országos Széchényi Könyvtártól igényelt ISBN / ISMN / ISSN-azonosítók nyilvántartását végzi, továbbá adminisztrálja, ellenőrzi és végrehajtja a vonatkozó kötelespéldány beszolgáltatás folyamatát.

A rektori utasítás értelmében, a fenti időponttól kezdve a PTE-n megjelenő kiadványok azonosítására csak a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont ISBN Irodáján keresztül lehet ISBN számot igényelni, amelyet a honlapunkon elérhető űrlap kitöltésével  e-mailben az isbn@lib.pte.hu címen tehetnek meg.

Mi az ISBN? Az ISBN (International Standard Book Number = Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító) numerikus kód, mely könyvek, hangoskönyvek, elektronikus könyvek, monografikus CD-ROM-ok, térképek egyértelmű azonosítására szolgál. Alkalmazását az ISO 2108:2005 nemzetközi szabvány, illetve annak honosított változata, az MSZ ISO 2108:2005 írja elő.

Mi az ISSN?  Az ISSN (International Standard Serial Number) numerikus kód, mely az időszaki kiadványok és a folyamatosan frissülő integráló dokumentumok egyértelmű azonosítására szolgál. Alkalmazását az ISO 3297 nemzetközi szabvány, illetve annak honosított változata, az MSZ ISO 3297:2000 írja elő.

ISBN igénylő űrlap [.doc ]
ISSN igénylő űrlap [.doc ]