Open Access Publishing Iroda (Új)

Az Akadémiai Kiadó és a Pécsi Tudományegyetem között 2017. január 11-én létrejött egy Open Access licensz-szerződés. A szerződés keretében az Egyetem jogosult 2017-ben és 2018-ban 30-30 cikket a kiadó lapjaiban szabad hozzáféréssel, vagyis Open Access módon megjelentetni. Ennek értelmében az Egyetem a PTE szerzői cikkeinek első közzétételét támogatja, így a publikációk időbeli, térbeli és terjedelmi korlátozások nélkül elektronikusan - teljes szövegűen - hozzáférhetővé válnak.

A Rektori Vezetés az Open Access Publishing ügyek gyakorlati intézését az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontra bízza. Az Akadémiai Kiadóval kötött licence-szerződésben foglalt folyóiratcikkek (open access módon történő megjelenésének) elosztását a Szenátus mellett működő Közgyűjteményi Bizottsághoz delegálja.
A Közgyűjteményi Bizottság keretei között létrejött egy Open Access munkacsoport, mely dönt a hozzájuk beküldött cikkek támogathatóságáról.

A technikai jellegű, valamint az open access publikálás menetével kapcsolatos kérdéseivel kérjük, hogy könyvtáros kollégáinkat keresse:

Iroda elérhetősége: oapublishing@lib.pte.hu

Fekete Rita (PTE EK TK, Oktatás- és Kutatástámogató Osztály) fekete.rita@lib.pte.hu 28042 mellék
Fölkerné Csernyik Rita
(PTE EK TK, Oktatás- és Kutatástámogató Osztály) csernyik.rita@lib.pte.hu 28029 mellék

 

A szerződésben foglalt folyóiratlistáról, a folyóiratok tudományterületi megoszlásáról, open access jellegéről és a folyóiratok tudományos mutatószámairól a letölthető excel táblázatban tájékozódhat.

 

Open Access cikktámogatási igénylő űrlap: [docx]

"Cikkigénylés menete, feltételei": [docx]