Új adatbázisok 2019-ben

Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont az idén is bővítette az egyetemen elérhető adatbázisok számát. Az itt következő, többségében folyóiratokat és szakkönyveket tartalmazó online szakirodalom az Egyetem területéről érhető el, bármely, internetkapcsolattal rendelkező eszközről, a jelzett linket megnyitva, további azonosítás (pl. jelszó kérése) nélkül. Az otthoni elérésre is van lehetőség, ennek részleteiről itt lehet tájékozódni.

A 2019-es évre a következő új adatbázisok kerültek beszerzésre:

Magyar:

L'Harmattan Kiadó
A L'Harmattan Kiadó utóbbi 20 évben kiadott 1500 szak- és tankönyvét, valamint magas színvonalú szépirodalmi munkákat tartalmazó adatbázisa. A rendszer korlátlan számú egyidejű elérést, teljes szövegű keresést, kijelölést-másolást, valamint könyvenként 50 tetszőlegesen kiválasztott oldal letöltését teszi lehetővé.
https://www.szaktars.hu/harmattan/

Osiris Kiadó
Az adatbázis közel 1300 kötetet tartalmaz 20 tudományterületi kategóriába rendezve a humán- és társadalomtudományi, felsőoktatási és szépirodalmi témákban.
https://www.szaktars.hu/osiris/

Kronosz Kiadó
A Kronosz Kiadó fő profilja a társadalomtudományi szakkönyvek, azon belül is elsősorban a történelmi és a Pécs, illetve Baranya megye helytörténetét feldolgozó kiadványok; de irodalomtörténeti és művészeti könyvek is szerepelnek kínálatában. Az adatbázis a kiadó teljes könyvállományát tartalmazza, amely folyamatosan frissül az újonnan megjelenő könyvekkel.
https://www.szaktars.hu/kronosz/

Szaktudás Kiadó Ház
Az adatbázis a Szaktudás Kiadó Ház több mint 300, nagyrészt agrártudományi szakkönyvét tartalmazza.
https://www.szaktars.hu/szaktudas/

A fenti kiadók könyvei az IP-alapú azonosítás mellett eduID-alapú azonosítással (EHA/Neptun kód megadásával) is elérhetőek akár otthonról is. (Erről bővebb információ a https://lib.pte.hu/e-konyv-csomagok oldalon található, a kiadók neve melletti leírásra kattintva.)

 

Külföldi:

Karger

Az orvostudományi kiadó adatbázisában több mint 100 folyóirat érhető el. A kiadványok elsősorban a klinikai kutatásokra fókuszálnak.
https://www.karger.com/

Cochrane Library

Az orvostudományi adatbázis a bizonyítékon alapuló orvoslás kritériumainak megfelelő szisztematikus összefoglaló közleményeket, protokollokat, vizsgálatokat és klinikai válaszokat tartalmaz.
https://www.cochranelibrary.com/

Oxford Music Online (Grove Music)

Az Oxford University Press adatbázisa zenetudományi kézikönyvek teljes szócikkanyagát tartalmazza. A gyűjteményben több mint 50 ezer szócikk és 30 ezer életrajz között lehet keresni.
http://www.oxfordmusiconline.com/

 

Megújult adatbázisunk:

a Web of Science adatbázisban hozzáférhetővé váltak a konferenciaközlemények, könyvek, regionális kiadványok, szabványok bibliográfiai adatai.
http://www.lib.pte.hu/node/2932


A 2019-ben továbbra is előfizetett adatbázisokról a következő oldalakon lehet tájékozódni:

https://lib.pte.hu/adatbazis?dbstype=details&dbaccess=EISZ&dbsrctype=#tkp-listdbs-listtable
https://lib.pte.hu/adatbazis?dbstype=details&dbaccess=PTE&dbsrctype=#tkp-listdbs-listtable

2019-től megszűnt az előfizetés a ScienceDirect, Scopus és SciVal adatbázisokra, ennek okairól itt kaphat információt: https://lib.pte.hu/ek/nem-elerhetok-a-sciencedirect-es-a-scopus-adatbazisok

A felmerülő kérdést vagy problémát a következő címen lehet jelezni: bedo.marta@lib.pte.hu