Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ Könyvtára minden tartalma

Kutatók éjszakája az ETK Kaposvári Könyvtárában

Könyvtárunk ebben az évben is csatlakozik a Kutatók éjszakája 2018 programsorozat PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ rendezvényéhez.

10.00 - 16.00 között várjuk a játékos kedvű gyerekeket, hogy óriás társasjátékunkban a környezetvédelem és természetvédelem témakörében versengjenek egymással.  A nyertesek az ETKKönyvespont gyermekkönyv kínálatából választhatnak ajándékot.

16.00-tól "Kínai úti élmények" címmel tart képes beszámolót Képzési Központunk hallgatója, Hegedis Brigitta

Mindenkit szeretettel várunk!

ETK Kaposvári Képzési Központ Könyvtára - Zárva tart az olvasóterem

2018. május 4-én (pénteken) és május 7-én (hétfőn) könyvtárunk olvasóterme festés miatt zárva tart. A könyvtár egyéb terei és szolgáltatásai a szokott nyitva tartás szerint  zavartalanul használhatóak.

Andrew Scull: Az őrület kultúrtörténete : a Bibliától Freudig, a bolondokházától a modern orvostudományig

Andrew Scull: Az őrület kultúrtörténete : a Bibliától Freudig, a bolondokházától a modern orvostudományig. Corvina, Budapest, 2017, 518 oldal
ISBN: 978-963-13-6398-2 – Fordította: Mesterházi Mónika

Nyugtalanító rejtély, amely a mai napig zavarba hoz bennünket. Évezredek óta közös emberi tapasztalatunk része. Egyszerre ragad el és riaszt meg: alig van ember, aki immunis lenne rémképeire. Folyamatosan figyelmeztet, hogy néha magunk is mennyire erőtlenül kapaszkodunk a valóságba, de közben arra ösztönöz, hogy megtaláljuk az emberi létről alkotott fogalmak határait.

Lakatos Péter, Takács István (szerk): Pajzsmirigybetegségek az orvosi gyakorlatban

Lakatos Péter, Takács István (szerk): Pajzsmirigybetegségek az orvosi gyakorlatban. SpringMed, Budapest, 2017, 263 oldal
ISBN: 978-963-9695-18-4

A pajzsmirigy betegségei a lakosság 6-8%-át érintik, így valóban népbetegségről beszélhetünk. Ez azt is jelenti, hogy a gyakorló orvosi napi szinten találkozik ezekkel a kórképekkel, függetlenül attól, hogy milyen szakterületen működik.

Gyuris Petra, Meskó Norbert (szerk) Evolúciós pszichológia mesterfokon

Gyuris Petra, Meskó Norbert (szerk): Evolúciós pszichológia mesterfokon. Pro Pannonia Kiadó, Pécs, 2016, 478 oldal
ISBN: 978-615-5553-15-8

Merre tart a humán evolúció? Miként alkalmazkodott az emberi elme a kőkorszaki környezethez? Hogyan változott az evolúció során? Miként töltik be koordinációs szerepüket az érzelmek? Milyen környezeti mechanizmusok játszottak szerepet az egyéni különbségek kialakulásában? Melyek a felnőtt kötődés evolúciós funkciói? Milyen a jó humorú nő és férfi a másik nem tagjai szerint? Milyen adaptív funkciói vannak az irodalomnak és a művészetnek? Miért hasonlít az emberi elme működése az okos-telefonéhoz?

Sabrina Losso, Anna Palermo: Ikreink lesznek

Sabrina Losso, Anna Palermo: Ikreink lesznek. , Budapest, 2016, 125 oldal
ISBN: 978-963-278-435-9 – Fordította: Feketéné Józsa Veronika

"Csodálatos élmény, ha ikreid vannak, ugyanakkor kimerítő is. Olyan kihívás, amellyel könnyebben megbirkózol, ha megfelelően felkészítettek rá. Erre pedig ki más lenne alkalmasabb, mint egy ikres anyából és egy orvosokból és szakértőkből álló csapat (nőgyógyász, szülésznő, neonatológus, csecsemőápoló, pszichológus stb.), akik hasznos információkkal és tanácsokkal látnak el, hogyan élheted meg ezt a kalandot a lehető legjobban?! Éppen ezért minden témát két szempontból vizsgálunk: tudományos alapon egy orvos vagy más szakértő segítségével, és személyes szemszögből egy ikerpárral (sőt egy hármas ikrekkel!) megáldott édesanya részvételével és iróniájával. Velük járjuk végig azt az utat, amely az első ultrahangon átélt hitetlenkedéstől addig a hurrikánig tart, amely az ikrek életének első három hónapjában söpör végig a családon." Sabrina Losso, Anna Palermo (szerzők)

Hamar Pál: A mozgás mint személyiségfejlesztő tényező

Hamar Pál: A mozgás mint személyiségfejlesztő tényező. , Budapest, 2016, 192 oldal
ISBN: 978-963-9955-70-7

Az emberi mozgást bármely aspektusból vizsgáljuk, egy közös vonást mindegyik megközelítésben találunk, nevezetesen a testi (fizikai) aktivitást. A mozgásos aktivitás jótékony, elsősorban élettani hatásai evidencia számba mennek, ezekről könyvtárnyi szakirodalom született.

Gyuró Mónika: Egészség, betegség, diskurzus

Gyuró Mónika: Egészség, betegség, diskurzus : kvalitatív elemzési módszerek az egészségügyi kutatásban. Ad Librum Kiadó, Budapest, 2017, 232 oldal
ISBN: 978-615-5686-99-3

Az egészségügyi szakemberek fontos feladata a kliensekkel folytatott beszélgetés. A diagnózis felállításán túl a terápia megbeszélése, valamint a megelőzésről szóló tájékoztatás is hozzájárul a hatékony gyógyításhoz. A korszerű, bizonyíték-alapú gyógyításban az egészségügyi szakember-kliens diskurzusok tanulmányozása megkerülhetetlen részét képezik az egészségtudományi kutatásoknak, hiszen a róluk készített részletes, módszeres és mélységi elemzések kiegészítik a statisztikai tényeken alapuló megközelítéseket.

Hegedűs Katalin: Létezik-e jó halál?

Hegedűs Katalin: Létezik-e jó halál?. Oriold, Budapest, 2017, 197 oldal
ISBN: 978-615-5443-58-9

Vajon aki nagyon beteg, tudja-e, hogy meg fog halni? Mitől fél elsősorban? Miről szeretne beszélni velünk, családtagokkal, ápolókkal, orvosokkal? Hogyan kezdjük el a beszélgetést a nagybeteggel? Mit válaszoljunk neki a kínos kérdéseit hallva? A hagyományos szemléletmód még mindig sokszor akadályozza a nyílt kommunikációt.

Hogyan segítsünk a krízisben levő gyermekeknek?

Haddad, Fadi - Gerson, Ruth (szerk.): Hogyan segítsünk a krízisben levő gyermekeknek? : a pszichiátriai sürgősségi állapotok kezelése gyermekeknél és serdülőknél . Oriold, Budapest, 2017, 264 oldal
ISBN: 978-615-5443-69-5 – Fordította: Váradi Enikő

Ki ne látott már szűkebb vagy tágabb környezetében verekedős, „rossz”, „hisztis”, önsértő vagy „furcsa” gyereket? Nap mint nap találkozunk velük akár pedagógusként, szociális munkásként, orvosként, akár egyszerű járókelőként, szomszédként, rokonként. Az első reakciónk a megdöbbenés és a harag. „Meg kellene nevelni ezt a kölyköt!” „Meg kellene őt büntetni!” Ez utóbbit az agresszív gyerekekkel meg is teszik az iskolák: megrovással, fegyelmivel vagy akár kizárással.

Syndicate content