A Tételes Egészségügyi Adattár (TEA) használata

Szakdolgozathoz, beadandó készítésekor alátámaszthatjuk érveinket, hipotéziseinket pontos statisztikai adatok megadásával.

 A statisztikai évkönyvekben, csak általános adatokat találhatunk a betegségekre, orvosi beavatkozásokra vonatkozóan. Az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) módszertani kutatásokat, kutatást támogató tevékenységeket végez, ennek megfelelően egészségügyi dolgozók, informatikai szakemberek adják tudásukat, olyan megbízható adatbázisok háttereként, mint az általunk bemutatott friss, még fejlesztési stádiumában lévő TEA Adattár.

A nemrégiben indított projekt kiváló segédlet a tudományos munka végzése során oktatóknak, hallgatóknak, egészségügyi szakembereknek egyaránt.

 Az adattár az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) honlapjáról http://www.eski.hu/ érhető el, ehhez az oldalhoz fűződik a már ismert Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) szolgáltatása is.

 Elérés lépésről lépésre, szemléltetés egy példán keresztül:

 1. www.eski.hu honlap megnyitása
 2. Adatok, statisztikák, kódok menüpont
 3. TEA adattár kiválasztása a legördülő menüből
 4. Bal oldali menüsorból – Ingyenes regisztráció választása (e-mail cím, azonosító választásával, a megadott címre másodperceken belül megkapjuk a szükséges jelszót)
 5. Bejelentkezés - Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) adattárába
 6. Tételes Egészségügyi Adatok
 7. Témaválasztás a bal oldali menüből a következőkből: Fekvőbeteg szakellátás, Járóbeteg szakellátás, Művese,CT/MRI Esetfinanszírozás
 8. Indikátor kiválasztása
 1. A fentebbi csoportokon belül az ápolási diagnózisok és a betegségek fajtája adható meg.
 2. Ha például adott időintervallumon belüli császármetszések számát szeretnénk megtudni, akkor a Fekvőbeteg szakellátást választjuk, azon belül az osztályos ápolási esetszámot keressük.
 3. Paramétereket adunk meg az elkészítendő táblázat típusához. Esetünkben a Diagnózis és az Ellátás időszakát választottuk, de további számos lehetőség adódik.

 1. Szűrési feltételek megadása pl. a keresett betegség, kezelés BNO kódjával.
 2. A diagnózisok BNO kódtáblázata index a kis kék könyvre történő kattintással jelenik meg, melyből kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.
 3. A megjelenő táblázat sorai előtt található + jelekre kattintva pontosíthatjuk a keresést

Vegyük végig a példánk szerint!

Terhesség, Szülés és a Gyermekágy-on belül a Szülés, azon belül Egyes szülés császármetszéssel, O8210 - Szülés császármetszéssel. Ne felejtsük el a jelölőnégyzetbe a pipát betenni!

 1. A fenti „OK” gombbal fogadtatjuk el a keresési feltételeinket.
 2. „MEHET” a lekérdezés!
 3. Lekérdezésünk időigényes lehet, ezért kb. 30 másodpercet várnunk kell!
 4. A program naplózza a korábban megadott keresési szempontjainkat. Mellettük pedig bal oldalon megjelenő Eszköztárból kiválaszthatjuk a megjelenítési formátumot (Excel stb.)


Az útmutatót készítette:
Márk Éva és Kutasi Nikoletta