Aktuális kiállításaink

Bepillantó

Utazó kiállítás a pécsi egyetemi polgárokról. A kiállításban a Pécsi Tudományegyetem 14 munkatársát, hallgatóját ismerhetik meg a látogatók. Ők vallanak arról, mit jelent számunkra az egyetem, az itt tanulással vagy munkával töltött évek, mit kaptak munkahelyüktől és mit adnak ők az intézmény számára. A képeket Csortos Szabolcs készítette, a kiállítást a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények munkatársai állították össze. A kiállítás a 2023-as évben az egyetem karain tekinthető meg utazó kiállítás formában.

A kiállítás online változata elérhető honlapunkon: https://lib.pte.hu/hu/kiallitasaink

Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója

A Pécsi Tudományegyetem számára Erzsébet királyné nemcsak apostoli királyné, a magyarok iránti rokonszenv megtestesítője, poétikus lelkű, felséges nagyasszony, hanem egyben az intézmény egykori névadója is. A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogy az egyetem alapításakor már elhunyt Erzsébet királyné emlékezete hogyan élt tovább a pozsonyi, majd a pécsi években egészen 1947-ig, amikor a tudományegyetemek nevéből törölték a személyneveket, és így a hozzájuk köthető ünnepi alkalmak is megszűntek. 

A kiállított dokumentumok és tárgyak (képeslapok, újságcikkek, fényképek, meghívók, leckekönyvek, emlékérmek és maga az Erzsébet-serleg) sokszínűsége változatos témákat felölelve enged bepillantást a királyné kultuszának továbbélésébe. A tárlat bemutatja az egyetem névadásának körülményeit és a korai pozsonyi éveket, áttekintést ad az Erzsébet-névünnepek és az Erzsébet Egyetem Barátainak Egyesülete történetéről, és végül megjeleníti az Erzsébet királynéhoz kötődő tárgyakat és emlékeket. 

A kiállítás virtuális változata elérhető honlapunkon: https://tgyoblog.lib.pte.hu/erzsebet-kiralyne/Bécsi klasszikától a „Vasparipa csárdásig”.  Litografált címlapok, kottaritkaságok a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményében


A tárlókban elhelyezett kották egy szűk, de annál színesebb merítést adnak az Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményéből. Emellett a látogatók megismerkedhetnek a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Énekkarának történetével.

Füvésztudomány a Mecsek lábánál


A kiállításban megismerhetik a Klimo Könyvtárban és a PTE egyes egységeiben fellelhető kertkultúra-irodalmat és herbáriumokat. A látványos akvarellek, a kézzel színezett fa- és rézmetszetekkel díszített nyomtatványok segítségével a 17-19. század között kísérhetjük figyelemmel a botanika történetének európai és magyarországi, professzionális és populáris irodalmának alakulását és ennek vélt hatásait a pécsi olvasóközönségre. A kiállításban továbbá megismerkedhetnek a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének történetén keresztül az egyetem kiemelkedő kutatóival és tudományos eredményeikkel.

Trackback link: