Könyvajánló

Kiadó:
ISBN:
978 963 9810 92 1
Kiadás éve:
2010
Mű a katalógusban:

Lehetetlen helyek csábítása – tíz év legizgalmasabb írásai a National Geographic Adventure magazinjának legjobb cikkeiből

Lehetetlen helyek, elképesztő küldetések. A National Geographic Adventure Magazin szerzői saját tudás- és kalandvágyuktól vezérelve izgalmas, néha megdöbbentő és olykor elszomorító helyeken járnak, különös emberi sorsokat ismernek meg, miközben valós képet adnak bolygónk állapotáról. Olvashatunk többek között kihalófélben lévő hegyi gorillák és elefántok megmentéséért küzdő hétköznapi hősökről, de a japán bálnavadászok ellen harcoló radikális környezetvédő csapat munkájáról is.

A pokolba pillantunk be a tálibok ellen küzdő afgán ellenálló sorsán keresztül, részesei lehetünk az Afrikában tomboló ebola vírus elleni heroikus és sajnos gyakran kilátástalan harcot vívó orvosok életének. Nyomon követhetjük a Csomolungmán eltűnt George Mallory életének és halálának különös történetét, illetve az alaszkai hegymászósport őrült zsenijének kalandjait. Ám ami a legmegrázóbb, felkavaróbb és felemelőbb: kötetünk beszámol az ember lelkierejéről, kitartásáról, arról, hogy milyen felnőtté válni Afganisztánban, kajaktúrára indulni a Bering-tengeren a tűz és jég szigetére, vagy hogy milyen a mindennapi élet a Ténéré-sivatagban. Ezek az írások visszaadják hitünket: megmutatják, hogy lehet teljes, kihívásokkal és győzelmekkel teli életet élni úgy, hogy tiszteletben tartjuk a bolygót, amin élünk, és minden élőlényt, akivel osztozunk rajta.

Aki a cím alapján thrillerre, vagy hasonlóan kedélyborzoló történetekre gondol, téved... Téved, mert a National Geographic Adventure magazinjának történetei – minden izgalmasságuk ellenére – a huszadik századvég és századunk jeles riportereitől, utazóitól származnak, és minden esetben a valóságosról szólnak, tehát igazak. No persze, ez az időszak már nem a felfedezéseké. Legalábbis nem azoké a felfedezéseké, amelyek a földabroszról lépésről lépésre eltüntették a fehér foltokat.

A mai írások az afgán harcosokról szólnak, Ahmad Shah Massoudról, aki a remélt békéért az évtizedekre nyúló harcot választotta. Ládákba csomagolt könyveit azonban már soha nem fogja elolvasni. Vagy azokról a névtelen és névvel bíró legelszántabbakról, akik az ebolavírus könyörtelensége ellenére a kitört járványokat igyekeznek megállítani, és eközben megfejteni a vírusterjedés veszedelmes titkát. Az is tipikusan jelenkori történet, ami azt dolgozza fel, hogy az amerikai (és más) ősrengetegben eltévedők (48 óra múltán gyakran már halott turisták) esetében miféle téves cselekvéssorozat vezet a katasztrófához. Ami ebben a történetben a legszimpatikusabb, hogy a tapasztaltak ellenére nem a tiltás a válasz, hanem a tanítás. Minden amerikai gyereknek meg kell tanulnia az erdőben kötelező megfelelő viselkedést, amibe a túlélés teendői is beletartoznak. Ez a kényszerítés életeket ment!

És hogy a Vadnyugatból is lássunk valamit, nyomozzuk a cikkíróval együtt Everett Ruess 30-as évekbeli régimódi történetét. Egy hetven éve indiánok által elkövetett rablógyilkosságról tudunk meg egyre többet – és az amerikai emberekről. Mintha csak Faulkner valamelyik történetét olvasnánk.

Nem sorolom tovább a bizonyítást. Aki belegondol, átérezheti, hogy mindegyik téma telítve van izgalommal. Az a további 21 is, amit nem említek. De mindegyikben ott rejtőzködik a találó cím: a csábító, lehetetlen hely. Aki az ilyesfélékkel csak távolról szeret ismerkedni, kényelmesen dőljön hátra a fotelében és lásson hozzá az elolvasáshoz! Az ugyanis teljesen veszélytelen.