Megjelent a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024. évi listája

nyitókép

Múlt héten kedden, hírlevélben tájékoztattuk róla a PTE kutatóit, hogy a Magyar Tudományos Akadémia október 16-án tette nyilvánossá a „Javaslatok a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok cikkeinek kezelésére – az MTA ajánlásai az új típusú publikációs visszaélésekkel kapcsolatban” című dokumentumot, amiben a részletes elemző munka eredményeként intézkedési javaslatokat fogalmaztak meg a predátor- és etikátlan kiadói gyakorlatok és konferenciák visszaszorítása érdekében.

 


Magyar Tudományos Művek Tára is reagált az MTA ad hoc bizottságának ajánlásaira.

 Az MTMT a Norwegian Register for Scientific Journals, Series and Publishers adatbázist alkalmazva hozta létre a Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024. évi listáját. Az MTMT oldalán megjelent hír szerint a listán szereplő (nemzetközi, nullás értékű) folyóiratokban a 2024-ben megjelenő cikkek és az ezekre kapott hivatkozások nem számolhatók el az MTA által felügyelt minősítő eljárásokban és pályázatokban.

 

Az MTMT a folyóiratok adatlapján a megjegyzés mezőben tájékoztatja a felhasználókat arról, ha a folyóirat szerepel a Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratlistán.

 

A továbbiakban a Kalauz publikálás- és kutatástámogató blogunkban behatóan foglalkozunk majd a témával. 

Trackback link: