Proxy beállítás - Safari

Alapértelmezetten a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett online adatbázisok csak a Tudásközpont épületében, illetve az egyetemhez tartozó épületekben érhetőek el. Ám ha Ön aktív státuszú polgára egyetemünknek, úgy a Könyvtár arra is lehetőséget biztosít, hogy ún. proxy szolgáltatás keretében távolról is használhassa az adatbázisokat, így akár otthonról dolgozik, akár kiküldetésen tartózkodik (vagy éppen nyaral), a szolgáltatást igénybe véve hozzá fog tudni férni az előfizetett tartalmakhoz. 

Jelen útmutatóban ennek a proxy szervernek a beállítását szeretnénk bemutatni, 6.0.5-ös verziójú Safari böngésző és Macintosh OS X operációs rendszer használata esetén. Ettől eltérő verziók esetében előfordulhat, hogy egyes menüpontok illetve grafikai elemek kissé megváltoznak, de az alapelv minden esetben ugyanaz marad. A klikkelési és egyéb végrehajtási pontokat piros koronggal jelezzük.

Tehát adatbázisaink könyvtári proxy-n keresztüli távoli használatához önnek a PTE egyetemi polgárának (dolgozójának vagy hallgatójának) kell lennie, és érvényes olvasójeggyel kell rendelkeznie valamelyik könyvtári egységünkben.

(Azok az egyetemi polgárok, akik nem iratkoztak be és így nem tudják használni a távoli elérést,  online regisztrálhatnak a következő oldalon, ezután igénybe tudják venni a szolgáltatást.)


A beállításhoz a megnyitott böngészőben kattintson a bal felső sarokban a Safari menüre, majd a legördülő menüpontok közül válassza ki a BEÁLLÍTÁSOK almenüpontot! (2. ábra)

2. ábra


Ekkor az általános beállítási lehetőségek látszódnak, [...] (3. ábra)

3. ábra


[...] nekünk viszont a Speciális fülre kell kattintanunk. (4. ábra)

4. ábra


Ezután alul, a Proxyk-nál, a Beállítások módosítására kattintva jutunk el a nekünk kellő beállításokhoz. (5. ábra)

5. ábra


Ezt követően egy új ablakban megnyílnak az operációs rendszer hálózati beállításai, [...] (6. ábra)

6. ábra


[...] ahol nekünk az Automatikus proxykonfiguráció-t kell kipipálnunk. (7. ábra)

7. ábra


Az így aktívvá vált fehér mezőbe [...] (8. ábra)

8. ábra


 [...] gépelje be a következőket: http://dbproxy.lib.pte.hu/db.pac Ügyeljen arra, hogy pontosan gépelje be a sort, ezért a gépelés után ellenőrizze le, hogy nem történt-e elütés. (9. ábra)

9. ábra


Ezt követően kattintson az OK gombra, ami után az aktív ablak bezárul, [...] (10. ábra)

10. ábra


[...] majd az eddigi alatti ablak Alkalmazás gombjára való kattintással szerezhet érvényt a változtatásoknak, és ezzel be is zárja az ablakot. (11. ábra)

11. ábra


Ha a Safariban ezután szabadon elérhető tartalmú honlapra navigál, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont proxyja nem kapcsol be. Viszont, amint valamely könyvtári oldalunkat szeretné meglátogatni, a proxy érzékeli azt, és egy felugró ablakban olvasói hitelesítést kér. (12. ábra)

12. ábra


Ehhez a PTE bármely könyvtárába történő beiratkozásakor kapott és érvényes olvasójegyére, pontosabban annak olvasójegy-számára, valamint az ahhoz tartozó jelszavára lesz szüksége. Felhasználónévként gépelje be az olvasójegyének számát. (13. ábra)

13. ábra


A jelszó alapesetben az Ön által a beiratkozáskor megadott születési idő, tehát 8 db számkarakter. A jelszó alapértelmezetten a teljes születési dátum, pl.1980.11.28. esetén a 19801128 jelszóval lehet bejelentkezni. Amennyiben Ön a beiratkozást követően ezt a jelszót előzőleg már megváltoztatta, akkor a sikeres hitelesítéshez ezt a már megváltoztatott jelszót kell megadnia.

Ha mindez megtörtént, kattintson az OK gombra. (14. ábra)

A Safari megjegyzi a hitelesítési adatokat, ám újraindítás után szükség lehet a hitelesítés újbóli elvégzésére.

Ha a hitelesítés után valamilyen visszautasított kapcsolatról, vagy hozzáférés megtagadásáról szóló hibaüzenetet lát, akkor ellenőrizze a proxybeállításokat, hogy helyesek-e! Amennyiben úgy véli, hogy helyesen adta meg, de a proxykiszolgáló mégsem engedi a tartalmat megjeleníteni, akkor valószínűleg a proxykiszolgáló elérhetetlen vagy üzemen kívül van. Ez esetben célszerű mielőbb jeleznie ezt a hibát a későbbiekben megadott elérhetőségek valamelyikén. A bejelentést követően munkatársaink megkezdik a hiba okának feltárását.

14. ábra


Megfelelő kapcsolódás esetén az adatbázis a keresési találatokat kilistázza, valamint valahol, általában a képernyő jobb felső sarkában az azonosított intézmény felirata, logója is megjelenik, jelezve ezzel, hogy a felhasználót a rendszer a PTE hálózatán belülinek látja. Ez esetben a kutatómunka zavartalanul folytatódhat, és a felhasználónak minden PTE-s jogosultsága működni fog, mintha fizikailag is az egyetem területén belülről internetezne. (15. ábra)

Erre az azonosításra természetesen csak előfizetett adatbázisok esetén van szükség, az ingyenes adatbázisokat korlátozás nélkül mindenki használhatja, így tulajdonképp pusztán ezek miatt maga a proxy-beállítás sem szükséges.

Mindenesetre ha egy előfizetéses adatbázis mégis előfizetési vagy belépési adatokat kér, akkor vagy a proxybeállítás volt sikertelen, vagy más okból nem sikerült kapcsolatot létesíteni a proxykiszolgálóval, esetleg - elvétve - magával az adatbázissal akadhat technikai jellegű gond, de ez esetekben is keresse nyugodtan kollégáinkat a lenti elérhetőségek valamelyikén.

15. ábra


A PTE által előfizetett és ingyenes adatbázisok listáját azok elérési útvonalaival, keresési segédleteivel mindig a https://lib.pte.hu/adatbazisok oldalon találja, vagy a főoldali „E-könyvtár” menüben.

Reméljük, hogy bemutatónk segítségére volt abban, hogy távolról is sikeresen és kényelmesen használhassa előfizetett adatbázisainkat! Köszönjük a figyelmét!


Kollégáink:

Adatbázisokkal kapcsolatban

Ésik Szabolcs — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: esik.szabolcs@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Bedő Márta — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: bedo.marta@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Proxy-kapcsolódási hiba esetén

Hamburger György — informatikus, rendszergazda
E-mail: hamburger.gyorgy@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28110

Szakolczi Gábor — informatikus, rendszergazda
E-mail: szakolczi.gabor@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28077
Trackback link: