Gyakran Ismételt Kérdések


Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont az open access módon publikált cikkek megjelentetését az alábbi feltételeknek való megfelelés esetén támogatja:

  1. A publikáció levelező szerzőjének munkavállalói - vagy doktori iskolás hallgatóként hallgatói - jogviszonyban kell állnia a Pécsi Tudományegyetemmel (továbbiakban: PTE). A munkavállalói státusz ellenőrzésére a dolgozói adatbázis szolgál; a doktoranduszoknak érvényes hallgatói jogviszony igazolást kell benyújtaniuk az oapublishing@lib.pte.hu címre.
  2. A levelező szerzőnek PTE-s intézményi affiliációt kell megadnia a kézirat benyújtásakor.
  3. Az igényt benyújtó szerzőnek PTE-s intézményi hozzárendeléssel kell rendelkeznie a Magyar Tudományos Művek Tárában (továbbiakban MTMT).

Az intézményi open access támogatás igénybevételéhez nem szükséges a pályázati anyag összeállítása. A szerzők intézményi támogatásának jogosultságát a kiadók a következő (automatizált) módszerekkel ellenőrzik:

  1. intézményi affiliáció azonosítása
  2. intézményi e-mail-cím (.pte.hu) azonosítása
  3. intézményi IP tartomány azonosítása

Amennyiben a kéziratbeküldő felület felismeri a University of Pecs intézményi affiliációt automatikusan felajánlja az intézményi open access támogatás jelölését. A kiadók más-más magyarázó szöveggel hívják fel a levelező szerzők figyelmét a támogatás jelölésére.

További szempontok, amiket a kiadó figyelembe vesz:

Csak a kiadóval kötött megállapodásban szerepelő folyóiratokban lehetséges a publikálás. A folyóiratlistákat linken keresztül éri el az Open Access Publikálás menüpont alatt.

Csak a kiadóval kötött megállapodásban szerepelő cikktípusokat fogadja el a kiadó. A cikktípusokra vonatkozó követelményeket az Open Access Publikálás menüpont alatt találja meg.

A könyvtár a következő szempontokat veszi figyelembe, mielőtt elfogadja az open access igénylést:

  1. A publikáció levelező szerzőjének munkavállalói - vagy doktori iskolás hallgatóként hallgatói - jogviszonyban kell állnia a Pécsi Tudományegyetemmel (továbbiakban: PTE). A munkavállalói státusz ellenőrzésére az AAI dolgozói adatbázis szolgál; a doktoranduszoknak érvényes hallgatói jogviszony igazolást kell benyújtaniuk a lenti e-mail címre.
  2. A levelező szerzőnek PTE-s intézményi affiliációt kell megadnia a kézirat benyújtásakor.
  3. Az igényt benyújtó szerzőnek PTE-s intézményi hozzárendeléssel kell rendelkeznie a Magyar Tudományos Művek Tárában (továbbiakban MTMT).

Nem szükséges, hiszen az intézményi open access támogatás igénylése automatizált módszerekkel történik a kiadón keresztül. A kézirat beküldése előtt azonban érdemes alaposan tájékozódni a kiadókkal kötött open access megállapodások részleteiről.

Ha a könyvtár honlapján rendelkezésre álló információkat nem tartja elegendőnek vagy további kérdései vannak keressen minket a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Az Iroda elérhetősége: oapublishing@lib.pte.hu

Az Iroda kapcsolattartói: Fekete Rita (PTE EK TK, Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály) fekete.rita@lib.pte.hu 28042 mellék és Fölkerné Csernyik Rita (PTE EK TK, Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály) csernyik.rita@lib.pte.hu 28029

Nem. A kiadók nem figyelik a szerzők sorrendjét. Az intézményi támogatásra az a levelező szerző (corresponding author) jogosult, aki munkavállalói jogviszonyban áll a Pécsi Tudományegyetemmel.

Nem. A kiadók nem figyelik a társszerzők által megadott intézményi affiliációkat. Az intézményi támogatásra az a levelező szerző (corresponding author) jogosult, aki munkavállalói jogviszonyban áll a Pécsi Tudományegyetemmel és annak valamely szervezeti egységét jelölte meg a kéziraton.

Open access megállapodásaink a PTE-s szerzők open access cikkeinek Article Processing Charge (APC) költségeit fedezik. Az open access megállapodások nem fedezik az APC-n kívül felmerülő egyéb költségeket, például oldaldíj, színes nyomtatás díja, benyújtási díj, vagy más közzétételi illetve szerkesztési díj.

A legtöbb open access megállapodás úgynevezett konzorciumi szerződés, ami azt jelenti, hogy több felsőoktatási és kutatóintézmény együttesen kötött szerződést a kiadókkal. A kiadók által meghatározott publikálható cikkek száma (és összege) tehát a konzorciumban résztvevő összes intézményre vonatkozik. A kvóták változásáról negyedévente tájékoztatjuk oktatóinkat.

A kvótákkal kapcsolatos kérdés esetén keressen minket a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Az Iroda elérhetősége: oapublishing@lib.pte.hu

Az Iroda kapcsolattartója: Fekete Rita (PTE EK TK, Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály) fekete.rita@lib.pte.hu 28042 mellék

A kiadók általában nem a benyújtás, hanem a cikk elfogadásának évét veszik figyelembe. Ezért fordulhat elő az, hogy a kvóta kimerülése előtt beküldött, de a kvóta kimerülése után elfogadott cikket már nem lehetséges az intézményi open accesss támogatás keretében megjelentetni.

A konzorciumi megállapodásokat minden évben újra tárgyalják, így előfordulhat, hogy egy korábban résztvevő intézmény a következő évben nem tud, vagy nem kíván tagja lenni a konzorciumi megállapodásnak. Az új tárgyalások során a kiadó jogot formálhat a publikálási feltételek változtatására is.

A szerzők által beküldött cikkek számának nincs korlátja. A szerződés időtartama alatt vagy a kvóta kimerüléséig akár mindegyik cikkét publikálhatja open access azoknál a kiadóknál, akikkel szerződésünk van.

A kiadók a szerződésben határozzák meg a választható Creative Commons licenszeket. A válaszható licenszekről a könyvtár Open Access Publikálás menüpontja alatt talál információkat. A Creatice Commons licenszek kiválasztásában segítségünkre lehet a következő oldal: https://chooser-beta.creativecommons.org/

Nem kötelező. A Funding mezőben a kutatást finanszírozó intézményeket kell megnevezni: OTKA, NKFIH, EFOP, GINOP stb.

A legtöbb kiadó, akivel szerződést kötöttünk rendelkezik ingyenes folyóiratkereső szolgáltatással.

Elsevier: https://journalfinder.elsevier.com
SpringerNature: https://journalsuggester.springer.com
Wiley: https://journalfinder.wiley.com/search?type=match 

Nem kell mást tennie, mint beírni a kézirat címét és a hozzátartozó absztrakt szövegét. Az algoritmus ennek segítségével ajánlja fel a releváns folyóiratokat. A találati halmazban előfordulhatnak olyan folyóiratok, amik nincsenek benne a kiadóval kötött szerződésben, ezért a kézirat beküldése előtt ellenőrizze a szerződéshez tartozó listákat az Open Access Publikálás menüpont alatt.