Kutatási adatkezelés


A kutatási adatok fontossága egyre inkább felértékelődik világszerte. Megfigyelhető trend, hogy egyre több kutatásfinanszírozó és kiadó kéri a kutatóktól, hogy a publikációt igazoló kutatási adatokat valamilyen platformon osszák meg, tegyék elérhetővé.

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont elkötelezett amellett, hogy minél széleskörűbb segítséget nyújtson a kutatói közösség számára a kutatási adatokban rejlő lehetőségek teljes körű kihasználásához, azokat a kutatási ökoszisztémába a lehető legjobban megtalálható, hozzáférhető, interoperábilis és újrafelhasználható módon való bevonás érdekében.


Milyen ügyben fordulhat hozzánk? 

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont különféle szolgáltatásokat nyújt és ajánl a kutatói közösség számára a kutatási adatok minél nyíltabbá tételéhez, az Egyetem stratégiai céljainak megfelelően. 

Szolgáltatásaink és támogatásunk figyelembe veszi az egyetem és a kutatástámogatók, valamint a nyílt tudomány és kutatás nemzeti és EU-szintű résztvevőinek ajánlásait. 


A kutatási adatok megfelelő kezeléséhez egyéni konzultációs, illetve csoportos előadás lehetőséget biztosítunk PTE kutatók, oktatók, PhD hallgatók részére.


Egyéni konzultáció

Kutatási adatkezeléssel kapcsolatos általános tanácsadás és további információ az alábbi e-mail címen igényelhető: rdm@lib.pte.hu

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont többek között az alábbi általános adatkezelési témákban nyújt segítséget: 

- FAIR adatkezelés, a kutatási adatok FAIR alapelveknek való megfeleltetése 

- Adatkezelési tippek, ingyenes eszközök ajánlása 

- A kutatási adatkezelési terv alkalmazása a gyakorlatban, a pályázatoknak való megfelelés 

- Az egyetemi Office 365 előfizetés kihasználása a kutatási folyamat során 

- A kutatási adatok archiválásának lehetőségei


Csoportos előadás

Kutatási adatkezeléssel kapcsolatos előadást (online v. személyes jelenléti) előzetes egyeztetést követően tudunk tartani PTE kutatók, oktatók, PhD hallgatók részére. A szolgáltatás keretében az előadásokra min. 5 fős csoportok jelentkezését várjuk, melynek időpontját és helyszínét a csoport igényeihez igazodva határozzuk meg.

Igénylés és további információ:  rdm@lib.pte.hu

Levelében kérjük adja meg: 

- Az előadás mire fókuszáljon pontosan, a témán belül mi érdekli igazán; 

- Időponttal és helyszínnel kapcsolatos igényeket; 

- A csoport létszámát, jellegét.

Az európai uniós, valamint a hazai Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) pályázatokban is kötelező elem a kutatási adatkezelési terv. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont segítséget nyújt kutatóinak adatkezelési terveik elkészítésében, kifejezetten a pályázatoknak való megfelelés érdekében. Igénylés és további információ:  rdm@lib.pte.hu

Az elmúlt évek során egyre több kutatóközpont, egyetem és szervezet hozott létre kutatási adatrepozitóriumot. A kutatási adatokhoz való állandó hozzáférés kihívást jelent a tudományos közösség minden érdekeltje számára, de a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont elkötelezett amellett, hogy minél széleskörűbb segítséget nyújtson ebben is!

A kutatási adatok archiválásának intézményi lehetőségeiről további információ az alábbi email címen kérhető:  rdm@lib.pte.hu

A kutatásokhoz, publikációkhoz tartozó, azokat igazoló kutatási adatok repozitálása a pályázati, illetve kiadói elvárások mellett a szerzőknek is alapvető érdeke. A megfelelő adatrepozitórium kiválasztása nem egyértelmű, egyes tudományterületeken még kialakítási fázisban az infrastruktúra, a hazai intézményi adatrepozitóriumi rendszer is épülőfélben. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a legmeghatározóbb pályázati, fenntartói illetve kiadói elvárások alapján próbál segíteni a megfelelő adatrepozitóium kiválasztásában. A kiadói, finanszírozói megkötések hiányában jelenleg is számtalan általános adatrepozitórium áll a kutatók rendelkezésére.

A megfelelő adatrepozitórium keresésének és kiválasztásának lehetőségeiről további információ az alábbi email címen kérhető: rdm@lib.pte.hu
Ha többet szeretne megtudni a kutatási adatok kezeléséről, tekintse meg az alábbi tananyagunkat! Horváth Tamás - Kókay Péter: „A kutatási adatok hatékony kezelése” – Bevezetés a kutatási adat-menedzsmentbe: https://pea.lib.pte.hu/handle/pea/24058


Egyéb kérdés felmerülése esetén bizalommal keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Horváth Tamás
Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály
horvath.tamas@lib.pte.hu   
72 / 501-650 / 28029-es mellék
Kókay Péter
Publikálás- és Kutatástámogatási Osztály
kokay.peter@lib.pte.hu
72 / 501-650 / 28042-es mellék
Időpont egyeztetésKérjük, személyes találkozó előtt kérjen időpontot elérhetőségeink valamelyikén!
rdm@lib.pte.hu