GYIK


Amennyiben elfelejtette felhasználónevét, keresse kari adminisztrátorát.

Ha elfelejtette jelszavát vagy többszöri próbálkozás után sem sikerül a belépés, akkor használja az "Elfelejtett jelszó" fület az MTMT-s belépési oldalon és küldessen jelszóváltoztató emailt.

A rendszer automatikus levelet küld az adatbázisban tárolt email címére, mely tartalmazza a további teendőket. Amennyiben a beérkezett mappában nem találná az emailt, nézzen körül a spam mappában is.

A jelszó szükséges hossza minimum 8 karakter hosszú. Javasolt kis- és nagybetűk, valamint számok alkalmazása.

Az MTMT adatbázisba bárki regisztrálhat.

Akkor célszerű regisztrálni, ha PhD hallgatóként jelentek már meg önálló, vagy társszerzővel írt publikációi. Egyre gyakoribb jelenség, hogy már egyetemi hallgatóként is gyakorló publikációs tevékenységet folytatnak a hallgatók, így - a regisztrációt követően - ők is az adatbázis felhasználóivá válhatnak.

Az adatbázisba nemcsak tudományos publikációk bibliográfiai adatai, hanem művészeti tevékenység produktumainak leíró adatai is rögzíthetők.

Az MTMT főoldalát megnyitva a "Regisztráció" menüpontra kattintva.

A regisztráció során egy űrlapot kell kitölteni, ahol a piros *-gal jelölt mezőket kötelezően ki kell tölteni!

/Ha elfelejtette a jelszavát, ne regisztráljon újra, hanem az "Elfelejtett jelszó"-ra kattintva újat kérhet! Ha nem emlékszik a felhasználói nevére, nem kell újra regisztrálnia az adatbázisba, hanem kérjen segítséget a kari adminisztrátorától!/

Ha Ön egyetemi hallgató a PTE-n: Keresse ki a Pécsi Tudományegyetemet a listában! A lenyíló háromszög segítségével keresse ki az Egyetemi Hallgatók egységet, majd azon belül az adott Kar-t, ahol Ön a képzését folytatja.

Ha Ön PhD hallgató a PTE-n: Keresse ki a Pécsi Tudományegyetemet a listában! A lenyíló háromszög segítségével keresse ki a Doktori Iskolák egységet, majd azon belül az adott Doktori Iskolát, ahol Ön a képzését folytatja.

Ha Ön a PTE valamely egységének főállású oktatója, kutatója vagy egyéb dolgozója: Keresse ki a Pécsi Tudományegyetemet a listában! A lenyíló háromszög segítségével keresse ki az adott Kar-on belül azt a legkisebb intézeti/tanszéki egységet ahol Ön dolgozik.

Ha Ön nem a PTE munkatársa: Ha az az intézmény, amelyben Ön dolgozik regisztrált az MTMT-ben, akkor válassza azt az intézményt munkahelynek! Ha a listában nem találja, akkor Ön "MTMT Központi kezelésű szerző" lesz, mert nem tartozik intézményhez az MTMT-n belül.


Az MTMT azonosító (8 számjegyű azonosító szám) az adatbázisba való belépés után a "Személyi adatlap" legfelső sorában található.

Az adatbázisba való belépés után a "Saját adatok szerkesztése" menüpontban a "Közlemények teljes eddig" dátumot szükséges frissíteni. A mezőbe az aktuális dátumot kell írni (év-hónap-nap formában).


Bejelentkezést követően, a jobb felső sarokban a "Kijelentkezés" gombtól balra található felhasználói névre kell kattintani. A lenyitható menüsorból a "Saját adatok szerkesztése" lehetőséget válasszuk. A megnyíló űrlap bal alsó sarkában az "eduID összekapcsolás" gombra kell kattintani.

A következő felületen kiválasztható a "Pécsi Tudományegyetem", majd az egyetemi azonosító (EHA, vagy Neptun kód) és jelszó megadását követően használhatóvá válik az MTMT is az egyetemi azonosítóval.

A teljes tudományos közleményeket az MTA 2012.09.25-i határozatában adta meg.

A tudománymetriai adatokat tartalmazó táblázatban a teljes tudományos közlemények közé sorolható művek esetében fontos figyelni publikációk felvitelekor a következőkre:

  • - Könyvrészlet típusú művek esetében nem csak az első, hanem az utolsó oldalszám mező kitöltése is fontos.
  • - Könyv típusú befoglaló művek esetében: a terjedelmi adat megadása szintén erősen javasolt. Az adatbeviteli űrlapon ez nem kötelezően kitöltendő mező, de tudománymetriai szempontból fontos adat, így a publikáló szerző érdeke annak bevitele. Ezt jól bizonyítja, hogy egyes tudományos osztályoknál a könyvrészlet típusú művek csak akkor kerülnek a fent említett teljes tudományos művek közé, ha a befoglaló mű terjedelmi adata meg van adva és az elér bizonyos oldalszámot. A IX. tudományos osztály esetében ez 112 oldalt (cca. 7 szerzői ívet) jelent.

Az MTMT2 rendszer használatához készült egy útmutató, amely segíthet a különböző műveletek elvégzésében. Ha további segítségre van szüksége, akkor forduljon az MTMT adatbevitelért felelős személyhez vagy a kari adminisztrációt ellátó személyhez.

Ebben az esetben a publikációt a saját nevünkhöz kell hozzárendelni. Kövesse a linkről letölthető pdf-dokumentum lépéseit!

Vannak olyan tanulmánykötetek, melyek több szerző tanulmányait tartalmazzák, de nincs feltüntetve a könyvön a szerkesztő neve.

Az MTMT-ben ha üresen hagyjuk a szerkesztő és a szerző mezőket, a mentés során hiányos adatúként kezeli a rekordot a rendszer.

Helytelen felviteli mód:

  • - ha & jelet írunk a „Szerkesztő” mezőbe (ebben az esetben jóvá lehet hagyni a művet)
  • - ha a tanulmányok szerzőit visszük fel, mint az egész kötet szerzőit (a szerzők tudománymetriai táblázatában többször megjelenik a rekord).

MEGOLDÁS:
A helyes felviteli mód: a szerkesztő mezőbe az [sn] kerül beírásra.

Az adatok áttöltése a doktori.hu által összeállított segédletek alapján történhet:

Az adatok áttöltése az NKFIH által megadott módon történhet: az NKFIH pályázati oldalon az "Adatok áttöltése a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) adatbázisból az EPR pályázati rendszerbe" részben található információk szerint.