Horler Miklós (1923-2010) hagyatéka

Horler Miklós (1923-2010) hagyatéka
(Művészeti Kar Művészettörténet és Elmélet Tanszék)

 

Horler Miklós (1923-2010) - Dr. Raffay Endre tanár úr felkérésére készült a festmény. A képet a PTE MK festőművész hallgatója készítete egy nagyon rossz minőségű
fotóról.Horler Miklós (építészmérnök, a művészettudomány doktora, címzetes egyetemi tanár) szakmai hírnevét a műemlékvédelemben folytatott tevékenységének köszönheti. Az 1947-ben szerzett építészmérnöki diplomájával a budai Várnegyed helyreállításában vett részt, majd a Fővárosi Műemlék Felügyelőség megszervezésében és vezetésében. 1960-tól az Országos Műemléki Felügyelőség főmérnökeként majd a Tervezési Osztály vezetőjeként tevékenykedett. 1989-től az OMF tudományos igazgatója, majd a 1992-től az Országos Műemlékvédelmi Hivatal általános igazgatóhelyettese volt.

A műemlékvédelmi-hivatali tevékenység mellett különböző egyetemeken tanított és elsősorban a magyarországi reneszánsz vonatkozásában kutatói-tudományos tevékenységet folytatott, valamint a  Magyar Műemlékvédelmet szerkesztette. Munkásságát számtalan díjjal és elismeréssel tüntették ki: többek között Széchenyi és Ybl-díjjal. Elnyerte a Belga Királyi Akadémia külföldi tagságát is.

Horler Miklós hagyatéka a Pécsi Tudományegyetemen

Horler Miklós hagyatéka és könyvtára Horler Dragonits Márta jóvoltából 2013 tavaszán a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán működő Művészettörténet és Elmélet Tanszékre került.

A gyűjtemény összetétele

A könyvtár művészettörténeti és építészettörténeti tárgyú könyvei elsősorban a reneszánsszal foglalkoznak, a műemlékvédelmi tárgyúak elsősorban a magyarországi műemlékvédelem történetével és gyakorlatával. 

A könyvtár nemcsak az említett szakterületek iránt érdeklődők számára nyújt kutatási lehetőségeket, de a művészettörténetet hallgatók számára is, köszönve a művészettörténettel foglalkozó további köteteknek és
folyóiratoknak. A könyvtár részeként nagyszámú kotta is egyetemünk tulajdonába került.

A kötetek kölcsönzésére Raffay Endrével, a Művészettörténet és Elmélet Tanszék tanszékvezetőjével történő előzetes egyeztetést követően van lehetőség.

 

 

««« Vissza a Gyűjteményeink oldalára