Tóth Melinda (1939-2012) művészettörténész könyvtára

Tóth Melinda (1939-2012) művészettörténész könyvtára - Dr. Raffay Endre tanár úr felkérésére készült a festmény. A képet a PTE MK festőművész hallgatója készítete egy nagyon rossz minőségű
fotóról. Tóth Melinda művészettörténésznek a Művészeti Kar Képzőművészeti Intézete Művészettörténeti és Művészetelméleti Tanszékére került könyvtára nem tematikai gazdagsága szempontjából érdemel különös figyelmet, hanem épp ellenkezőleg: tematikai koncentráltságának köszönhetően. A gondosan összeválogatott, nagy értékű gyűjtemény jól szemlélteti egykori tudós tulajdonosuk szakterületi érdeklődését és tevékenységét: szinte kivétel nélkül a középkor művészetének építészeti, szobrászati és festészeti emlékeivel foglalkoznak és egykori tulajdonosuk fő kutatási területéhez kapcsolódnak, amennyiben azok a középkori pécsi székesegyház építészetéhez és szobrászatához társítható rokonokat, kortársakat és művészeti összefüggéseket tárgyalnak, mindenekelőtt itáliaiakat és francia területekéit. Ezek a könyvek jelentették Tóth Melinda számára a pécsi művészet összefüggéseit célzó kutatásainak és a pécsi székesegyházi Dómmúzeum kiállítása szakmai megalapozásának fő bázisát, és jelenthetik a munkássága folytatására vállalkozók számára a kiindulópontot is. A könyvek – a művészettörténész szakkönyveinek szinte teljes gyűjteménye – jelentős része külföldi, Magyarországon korábban nehezen hozzáférhető – a művészettörténész szakmai és családi kapcsolatairól, valamint kutatóútjairól tanúskodó – kiadvány, amelyek közül nem egy ma is ritkaság.

A könyvtár 2015-ben az örökös Tóth Iván ajándékaként került a PTE MK Művészettörténet és Művészetelméleti Tanszékére, Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE professor emeritája és Raffay Endre művészettörténész, a PTE docense közreműködésével.

A kötetek kölcsönzésére Raffay Endrével, a Művészettörténet és Elmélet Tanszék tanszékvezetőjével történő előzetes egyeztetést követően van lehetőség.

 

««« Vissza a Gyűjteményeink oldalára