Bemutatkozás - pmmik

Bemutatkozás


Videós séta a könyvtárunkban


A film elkészítését köszönjük Szondi Imre tanár úrnak,
a PMMIK Pedagógia Tanszék hallgatóinak: Földesi Mihály Tamásnak,
Horváth Dánielnek, Ottó Dánielnek és Mezei Dávidnak valamint a szereplőknek.


2007. október 26-tól új helyén működik a PMMK Könyvtár! A kétszintes, 900 m2-es épületrész az ún. C épületszárnyban, a Kollégiummal szemben található. A megközelítési lehetőségek megtekintéséhez kattintson idekattintson ide!

A könyvtár 1970-től 1995-ig önálló főiskolai könyvtárként, 1995-től, a Pécsi Tudományegyetem és a Pollack Mihály Műszaki Főiskola fúziójától a Tudományegyetem főiskolai kari, 2004. szeptember 1-től pedig egyetemi kari könyvtáraként, az Egyetemi Könyvtári Hálózat tagjaként, a Központi Könyvtár szakmai felügyelete alatt, a fenntartó- és névváltoztatásoktól függetlenül mindig az egyetemi polgárok elkötelezett szolgálójaként működik.

A műszaki kari könyvtár feladata a karon folyó oktatás, kutatás segítése, a tanárok, hallgatók és külső tagok ellátása a kar profiljába tartozó szakágak dokumentumaival, elsősorban könyvekkel, folyóiratokkal, szabványokkal, Internetes adatbázisokkal.
A könyvtár nyilvános, használatára a PTE Könyvtárának Használati Szabályzata érvényes.

Küldetésnyilatkozat

A Könyvtár gyűjteményeivel, szolgáltatásaival, jól felkészült munkatársaival az Egyetem alapvető intézménye.
Küldetése a kar széleskörű oktató, kutató és alkotó tevékenységének szolgálata.
A könyvtár legfőbb feladata, hogy az Egyetem küldetésnyilatkozatában megfogalmazott általános egyetemi célokat, az oktatást és kutatási tevékenységeket maximálisan támogassa.
A fentiek szellemében a könyvtár a kar széleskörű oktatási, kutatási és alkotó tevékenységét:

Hagyományos (könyvek, folyóiratok és szabványok) valamint a legkorszerűbb dokumentumok gyűjtésével,

 • a hallgatók, oktatók és kutatók számára, egyetemi és szakmai céljaik eléréséhez az információk biztosításával
 • az információforrásokban való hatékony eligazodás biztosításával támogatja.

 Tájékoztató és kölcsönző pont


Fő gyűjtőkörünk a műszaki, építészeti, számítástechnikai, informatikai tudományok területe, mellék-gyűjtőkörünkhöz tartozik a matematika, élettelen természettudományok, környezetvédelem, képzőművészetek irodalma, tekintve, hogy ezek a - hagyományos - műszaki tantárgyakon kívül oktatott, vagy a műszaki tantárgyak mellett kötelezően felveendő tantárgyak a karon.

Könyvtárunk elsősorban könyveket (73.500 ezer kötet), folyóiratot (5540 bekötött évfolyam) és szabványokat (kb. 31.200) gyűjt. Átlagos gyarapodásunk 2004-től évi 1000-1100 kötet, 250-300 egyéb dokumentum. 90-95 címet rendelünk folyóiratokból, újságokból. 

Szolgáltatások

Szolgáltatásaink: helyben olvasás, kölcsönzés, gyors- és szaktájékoztatás, fekete-fehér fénymásolás, szkennelés, nyomtatás fájlból, könyvtárközi kölcsönzés (utóbbi hétfőtől-csütörtökig 8-15 óráig, pénteken 8-13 óráig.) Nyitva tartásunkNyitva tartásunk

 • Státusz: PTE oktatók
 • Kölcsönözhető kötetek száma: 20
 • Kölcsönzési határidő: 3 hónap
 • Hosszabbítás: 3 x 1 hónap
 • Státusz: PTE hallgatók / Egyéb olvasók
 • Kölcsönözhető kötetek száma: 10
 • Kölcsönzési határidő: 1 hónap
 • Hosszabbítás: 1 x 1 hónap

   

  Az olvasótermi ülőhelyek száma: 70. (Ebből internetezésre alkalmas: 23)

  Hagyományos cédulakatalógusainkat (betűrendes leíró, ETO szakkatalógus, sorozati katalógus) 1997. október 31-én zártuk le. Használatuk a könyvtár fenti időpont előtt beszerzett állományának keresésére továbbra is biztosított és szükséges.

  Az elektronikus katalógus építését 1997. november 1-jétől kezdtük meg. A feldolgozáshoz a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárának szerverét és Corvina rendszerét használjuk, dokumentumaink adatai az egyetemi könyvtári közös adatbázisba kerülnek, így olvasóink egyetlen keresőkérdéssel az Egyetemi Könyvtár hálózatának teljes állományáról tájékozódhatnak.

  Számítógépeink: olvasóink 23 internetezésre és általános használatra is alkalmas PC-t használhatnak. Ezenkívül 3 gépen csak a számítógépes katalógusban tájékozódhatnak látogatóink. Szükség esetén adatbázis használati és könyvtárhasználati bevezető előadásokat tartunk.

  A tájékozódáshoz a Központi Könyvtár hálózatos adatbázisaitadatbázisait és a könyvtár szabványgyűjteményének elektronikus katalógusát és a szakdolgozatok katalógusát használjuk.

  • Szabványtár: 31.200 szabvány
  • Katalógusok:
   • számítógépes, on-line 1997. november 1-től (retrospektív feldolgozás folyamatban): OPAC
   • cédulakatalógus 1997 október 31-ig: betűrendes szerzői és címkatalógus
  • Kölcsönzés, hosszabbítás: 2003. szeptembertől számítógépen is
  • Előjegyzés: e-mailen és telefonon is

   

UMFT