Feliratkozás | Hírlevél | 2012. október
A hírlevél archívumának megtekintése.

Tisztelt Olvasónk!

A PTE Egyetemi Könyvtár újonnan induló Hírlevelében, a könyvtárban megrendezésre kerülő aktuális rendezvényekről értesítjük, hírt adunk újonnan bevezetett szolgáltatásainkról, újonnan vásárolt adatbázisainkról. Hírlevelünket havi rendszerességgel tervezzük megjelentetni.

Szolgáltatás: személyre szóló hivatkozások gyűjtése

Az Egyetemi Könyvtár Tartalomszolgáltatási és Kutatástámogató Osztálya az oktatóknak felkínálja a személyre szóló hivatkozások összegyűjtését. Amennyiben ilyen irányú igénye van, kérjük, hogy elektronikus levélben keresse meg Hamar Zsuzsa szolgáltatási igazgatót (hamar@lib.pte.hu). Bővebb információ a http://www.lib.pte.hu/ek/a-pte-oktatok-publikacioira-valo-hivatkozasok-gyujtese oldalon található.

Szolgáltatás: Kérdezze a könyvtárost

A „Kérdezze a Könyvtárost” online tájékoztatási felületen online is kérdezhet a könyvtárostól vagy a „Tájékoztatás” felületén keresztül szaktájékoztatók bevonásával részletesebb tájékoztatást is tudunk nyújtani. Ezt a felület elérhető a http://www.lib.pte.hu/tajekoztatas linken, de a honlapunk bal oldalán kiemelve is elérhető.

Rendezvény: Teleki Előadássorozat Nyitórendezvénye és Teleki Szimpózium

Szentágothai János születésének 100. évfordulójára rendezett rendezvénysorozat keretében kerül sor a Pécsi Tudományegyetemen 2012. október 29-én és 30-án a Teleki Előadássorozat nyitó rendezvényére. A rendezvénysorozat elnevezése Teleki József (1790-1855) személyét idézi, aki a Magyar Tudományos Akadémia első elnöke volt. A nyitó rendezvényen részt vesznek a Teleki család tagjai is, akik az Egyesült Államokból és Európa különböző országaiból érkeznek. Bővebben a http://www.lib.pte.hu/ek/teleki-eloadassorozat-nyitorendezvenye-es-teleki-szimpozium oldalon tájékozódhat. 2012. október 28 – 2012. november. 9-ig a Tudásközpont földszintjén „A Teleki családról” c. kiállításunkat lehet majd megtekinteni.

Játék: Könyvtári KVÍZ

Honlapunkon megjelent októberi KVÍZ játékunk! http://kviz.tudaskozpont-pecs.hu/. Kvízünkkel havonta jelentkezünk, változatos témákkal. Játékaink a totóhoz hasonlóan 13+1 kérdésből állnak, melyeket a megadott határidőig lehet elküldeniük. A játékban regisztrációval és a nélkül is részt lehet venni. Regisztrált játékosainknak minden próbálkozás után visszajelzünk, hány jó válaszuk volt, a helyes válaszokat csak a határidő lejárta után tesszük közzé. A telitalálatokat elért regisztrált résztvevőink közül 3 szerencsés nyertesnek 1-1 értékes könyvet vagy CD-t sorsolunk ki, melyek a Tudásközpont 2. emeleti kölcsönzőpultjánál vehetők át. Minden próbálkozónak eredményes játékot és jó szórakozást kívánunk!

Felhívás: Lejáró olvasójegyek

Felhívjuk hallgatóink figyelmét arra, hogy sokak olvasójegye 2012. október 31-én lejár. Szíveskedjenek az erre a félévre szóló tanulói jogviszony igazolással, vagy érvényes diákigazolvánnyal azt meghosszabbítani.

Beszámoló: Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteménye Képadatbázisa

2012. október 9-én a Tudásközpontban (Pécs, Universitas u. 2/A.) bemutatásra került a PTE Egyetemi Könyvtár Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteménye Képadatbázisa (eKéPEK), amelyet a Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársai készítettek el. A képgyűjtemény magában foglalja a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek archív, digitális fotódokumentumait, a rektorok, dékánok, professzorok, tanárok és diákok portréi mellett, az egyetem fontosabb rendezvényein, eseményein készült képeket, valamint az egyes korszakok egyetemi épületeinek fotóit. A képadatbázis a http://www.lib.pte.hu honlapon a Katalógusok menüben „eKéPEK” almenüpont alatt található meg. Rövidített URL: http://goo.gl/YImus. A bemutatóról készült videó itt tekinthető meg: http://www.lib.pte.hu/tgyo/bemutatasra-kerult-a-pte-ek-kepadatbazisa.

Adatbázis: Elsevier SciVerse e-book könyvtár

Hozzáférhetővé vált a felsőoktatás és részben a tudományos kutatóhelyek számára az Elsevier SciVerse 1192 darab e-könyvet tartalmazó e-book könyvtára . A jogosult intézmények számára az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja a hozzáférést. Az e-Book könyvtárat az alábbi címen érhetik el a felhasználó intézmények: http://www.sciencedirect.com/science/bookbshsrw/a/fulltext. Bővebb tájékoztatást, valamint az e-book listát az alábbi linken találhatnak a felhasználók: http://www.eisz.hu/hu/hirek/eisz/cikkek/elerheto-a-sciverse-e-book-csomag/cikk.html.

E-könyv: Agárdi Péter: Kultúravesztés vagy kultúraváltás?

A Digitáliában elérhető kötet a mai magyar kultúráról, a jelen idő művelődési folyamatairól szól. Elsősorban a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára, olvasmányaik könnyebb elérhetősége céljából, de remélhetőleg ennél szélesebb kulturális érdeklődésre is számítva került összeállításra. A megcélzott közönségen nem csupán az andragógia szakos (ezen belül a művelődésszervező szakirányt választó) és az informatikus könyvtáros hallgatók körét érti a szerző, hanem mindenkit, aki – a tantárgyi kötelezettségektől függetlenül is – érdeklődik az ilyen témák iránt. Ez a munka azért vállalja ezt az ingyenes és nyílt internetes hozzáférhetőséget, hogy a szerző által felajánlott ismeretek és szempontok az anyanyelvű olvasók minél szélesebb körében elérhetőek legyenek. Ugyanakkor a könyv tárgya eleve maga is „kiköveteli” a Magyar Elektronikus Könyvtárban és a Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának honlapján biztosított nyilvánosságot, hiszen az a kultúraváltás, amiről többször is szó esik a tanulmányokban, nem kis mértékben éppen a digitalizáció, az internet nyújtotta kultúraközvetítés új lehetőségeit, sőt szükségszerűségét hívja elő. Tehát a könyv tárgya és kiadási formája így mintegy összhangba kerülnének. Az e-könyv elérhető: http://digitalia.tudaskozpont-pecs.hu/?p=3312.

Digitalizálás: Múzeumi és Könyvtári Értesítő (1907-1918)

Örömmel értesítjük felhasználóinkat, hogy a Múzeumi és Könyvtári Értesítő (1907-1918) digitalizálását lezártuk, így a Digitália oldalán immár az összes szám ingyenesen elérhetővé vált. URL: http://digitalia.lib.pte.hu/books/muzeumi-es-konyvtari-ertesito-1907-1918/htm/index.html.

Kapcsolatfelvétel a szerkesztőséggel:
hirlevel.kapcsolat@lib.pte.hu