Feliratkozás a hírlevelünkre | Hírlevél | 2012. december A hírlevél archívumának megtekintése.
Kérjük, hogy ne továbbítsa hírlevelünket, mert elveszhet az eredeti html formázás,
amely azzal is járhat, hogy a weblinkek nem működnek.
Decemberi hírlevelünk változatlan formában a hírlevél archívumában tekinthető meg:
http://www.lib.pte.hu/sites/docs/ek-hirlevel/2012-12-04.html


Tudásközpont: Karácsonyi nyitva tartás

Könyvtárunk az ünnepek alatt az alábbi nyitva tartással várja Önöket: 2012. december 22. 08.00–16:00 -- 2012. december 23-26. ZÁRVA -- 2012. december 27–29. 08:00-20:00 -- 2012. december 30–31. ZÁRVA -- 2013. január 1. ZÁRVA -- 2013. január 2-től 08:00–20:00

Szénszünet alatti nyitva tartás a Tudásközpontban

Az egyetemi szénszünet ideje alatt a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár a Tudásközpont többi könyvtárával egyetemben a megszokott kölcsönzési határidőkkel várja olvasóit, látogatóit. A szünet ideje alatt a Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár is nyitva marad. A fentebb említett egységeken kívüli pécsi könyvtárakban meghosszabbítottuk január 7-re azokat a kölcsönzési lejárati időket, melyek január 1. és 6. közé estek.

Karácsonyi ajándéktárgyak a PTE Kötészeti Műhelyéből

A PTE Kötészeti Műhely karácsonyi ajándéktárgyai megvásárolhatók a Tudásközpontban, (Pécs, Universitas u. 2/a.) a "Regisztráció"-nál. A termékekről információ az alábbi oldalon található: http://www.lib.pte.hu/koteszet - "Kötészetünk karácsonyi ajánlatai" alatt. Egyéb információ: Csóka-Jaksa Helga (hjaksa@lib.pte.hu), vagy telefonon: (72) 501-650 / 28068

Változás a Benedek Ferenc Könyvtárban

Az Egyetemi Könyvtár gyakorlatához igazodva könyvtárunkban az alábbiak szerint módosul az előjegyzés szolgáltatás: az előjegyzés szolgáltatás teljesítése az olvasók e-mailben történő kiértesítésével valósul meg. Minden kiértesített előjegyzés után 100 Ft díjat számítunk fel és rendelünk tartozásként az adott olvasójegyhez. Amennyiben egy olvasónknak nincs már szüksége az előjegyzett könyvre vagy könyvekre, azt e-mailben (elojegyzes.ajkktk@lib.pte.hu), telefonon vagy személyesen jelezheti. Ha ezt kiértesítés előtt teszi meg, akkor nem számítjuk fel a szolgáltatási díjat. Ellenkező esetben az elküldött kiértesítés(ek) után mindenképp 100 Ft szolgáltatási díjat számítunk fel.

Megújult az "adatbázisok" felülete

Az Egyetemi Könyvtár "adatbázisok" oldala új arculatot kapott. A felület az egyetem és a könyvtár előfizetett adatbázisait, az EISZ adatbázisokat valamint a szabadon hozzáférhető e-forrásokat gyűjti össze. Folyamatosan feltöltésre kerülnek új és hasznosnak vélt adatbázisok. Bővültek az adatbázisaink kereséseire irányuló opciók. A következő keresési lehetőségek adottak: 1. A-Z keresés: az adatbázisok név szerinti tallózását teszi lehetővé. 2. Tudományterület szerinti keresés: tudományterületre vagy akár egy adott területen belüli tudományágra is lehet keresni. 3. Egyszerű keresés: ez a keresés az adatbázis vagy a szolgáltató nevére, a tudományterületre vagy épp a tudományágra való keresést teszi lehetővé. 4. Összetett keresés: Itt többféle szempont megadásával lehet eljutni a találatig. Az összetett keresés szempontjai: tudományterületek és ágak; szolgáltató; adatbázis neve; hozzáférés módja; forrás típusa. Újdonság a felületen, hogy az adatbázisok neve mellett nem csak a szolgáltatói név, hanem a hozzáférési mód és a forrástípus is megtalálható. Észrevételeiket vagy kérdéseiket a következő e-mail címre küldjék: bartha.reka@lib.pte.hu Az adatbázisaink elérése: http://www.lib.pte.hu/adatbazis

Médiatár: Mindenkép(p)en olvasunk!

A PTE Egyetemi Könyvtára a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2012. november 21-én szerdán, 14.30 órakor megnyitotta a „MindenKép(p)en olvasunk!” című, az olvasást népszerűsítő fotókiállítását! A kiállítás megtekinthető 2012. december 15-ig, a Tudásközpont 0. szintjén. A kiállítás ünnepélyes megnyitásának videófelvétele, valamint a teljes kiállítási anyag 2012. december 1-jétől a weboldalunkon is megtekinthető a médiatárban: http://www.lib.pte.hu/mediatar/kiallitasmegnyito-mindenkep-p-en-olvasunk.

Digitális: Vadas Gy. - Veress A.: Az ördög cimborája (2012)

Részlet az előszóból: "Jó két évtizeddel ezelőtt, 1990 júliusának a közepén találkoztunk először egymással a Nógrád vármegyei Szirákon. A számos szakmai gondunk megbeszélése után határoztuk el, hogy az erdélyi Hargita megyében is megindítjuk az öngyilkosság kutatását. A Hargita megyei öngyilkosságok kutatását 1990 őszén készítettük elő, és 2012 elejéig végeztük." A könyv a http://digitalia.tudaskozpont-pecs.hu/?p=3354 címen szabadon elérhető.

Digitális: Hajnóci R. József: A szepesi bányavárosok... (1931)

"Szepes-vármegyének délkeleti vidéke ősidők óta híres érctermő hely. A meddig a szóhagyomány és a történetírás vissza tekinteni tud, a Gölnic-folyó völgyében és környékén mindig bányaművelésre bukkan. A kies vármegyének más vidékein is találtak régente és újabban is különféle érceket." A könyv a http://digitalia.tudaskozpont-pecs.hu/?p=3345 címen szabadon elérhető.

Játék: Könyvtári KVÍZ (december)

Honlapunkon megjelent a decemberi KVÍZ játékunk (http://kviz.tudaskozpont-pecs.hu/)! Kvízünkkel havonta jelentkezünk, változatos témákkal. Játékaink a totóhoz hasonlóan 13+1 kérdésből állnak, melyeket a megadott határidőig küldhetik el. A játékban regisztrációval és a nélkül is részt lehet venni. Regisztrált játékosainknak minden próbálkozás után visszajelzünk, hány jó. A helyes válaszokat csak a határidő lejárta után tesszük közzé. A telitalálatokat elért regisztrált résztvevőink közül 3 szerencsés nyertesnek 1-1 értékes könyvet vagy CD-t sorsolunk ki, melyek a Tudásközpont 2. emeleti kölcsönzőpultjánál vehetők át. Minden próbálkozónak eredményes játékot és jó szórakozást kívánunk!

Szeretettel várjuk a Tudásközpont könyvtáraiban!


7622 Pécs, Universitas u. 2/A. | Telefon (72) 501-650 | Weblap: www.tudaskozpont-pecs.hu
Facebook: www.facebook.com/tudaskozpont | Twitter: Twitter.com/ptelibrary