Feliratkozás a hírlevelünkre | Hírlevél | 2013. január A hírlevél archívumának megtekintése.
Kérjük, hogy ne továbbítsa hírlevelünket, mert elveszhet az eredeti html formázás,
amely azzal is járhat, hogy a weblinkek nem működnek.
Decemberi hírlevelünk változatlan formában a hírlevél archívumában tekinthető meg:
http://www.lib.pte.hu/sites/docs/ek-hirlevel/2013-01-09.html


Könyvek hosszabbítása otthonról

Olvasói igény volt rá, hogy a "könyvek hosszabbítását" honlapunkon kiemeljük a főoldalra. Ezért, a PTE Egyetemi Könyvtár honlapján a bal oldalon a gyorskeresés ablakban létrehoztunk egy "Kölcsönzések hosszabbítása" menüpontot, ami a katalógusokhoz vezet. Ott az "Olvasói adatokat" kiegészítettük az "Olvasói adatok, kölcsönzések hosszabbítása" felirattal, így könnyebben megtalálhatják olvasóink a hosszabbítás helyét: http://www.lib.pte.hu/opac-reszletes

Digitalizálás: Álló terminálok

A Tudásközpont 1. és 2. szintjén az olvasóteremben 2 db álló terminál került elhelyezésre. Ezeken a számítógépeken olyan elektronikus könyvek olvashatók, melyek szerzői jogilag védettek, ezért csak tudományos kutatás céljára használhatók a könyvtárban. Ezek a tartalmak csak olvashatók, tehát sem másolni, sem nyomtatni, sem letölteni nem lehet őket. Ezeken a gépeken könyvtárunk teljes digitalizált állománya elérhető. Legfrissebb anyagunk: „Elavult könyvek jegyzéke közművelődési könyvtárak részére I-V. kötet Budapest : OSZK Könyvtártudományi és Módszertani Központ, 1962.” URL: http://digitalia.tudaskozpont-pecs.hu/?p=3370. A tartalom további bővítése folyamatban van.

Ajándéktárgyak a PTE Kötészeti Műhelyéből

A PTE Kötészeti Műhely ajándéktárgyai megvásárolhatók a Tudásközpontban (Pécs, Universitas u. 2/a) a Regisztrációnál. A termékekről információ az alábbi oldalon található: www.lib.pte.hu/koteszet - "Kötészetünk ajánlatai" alatt. Egyéb információ: Csóka-Jaksa Helga hjaksa@lib.pte.hu, vagy telefonon: (72) 501-650 / 28068 URL: http://www.lib.pte.hu/koteszet

Képeslap kiállítás

„Kedves Kisnagysád!” címmel a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának képes levelezőlap gyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás a Tudásközpont 0. szintjén. A kiállítás megtekinthető 2013. január 15-től február 11-ig. A képeslapok a 19-20. század fordulóján, illetve a két világháború közti időszakra jellemző képeslap kiadásról adnak képet öt téma köré csoportosítva. Különleges technikák, nő, párkapcsolat, családi ünnepek, valamint helytörténeti témák idézik fel a kor jellegzetes hangulatát. A kiállításon a képes levelezőlapokra írt üzenetek is megjelennek.

Vámbéry Ármin kiállítás

Időszaki könyvkiállítás nyílt a Tudásközpont 0. szintjén, a Regisztráció mellett található üvegvitrinben Vámbéry Ármin halálának 100. évfordulója alkalmából. Vámbéry Ármin (1832-1913) Közép-ázsiai utazó, világhírű orientalista, egyetemi tanár, a török filológia kiváló szaktekintélye, az MTA tagja volt. Életének állomásait, utazásait, munkáit, máig ható eredményeit mutatja be a kiállítás.

Kisfilm forgatása a Tudásközpontban

Az egyetem Sajtókommunikációs Csoportjában dolgozó hallgatók karácsony előtt kisfilmet forgattak a Tudásközpont épületében. Magyar és külföldi hallgatókat kérdeztek meg a vizsgaidőszakról, tanulási szokásaikról, a TK-ról. Az elkészült anyagok megtekinthetők magyarul: http://youtu.be/8EnhHlQANZw és angolul http://youtu.be/Ijf0SS-Lznc.

Játék: Könyvtári KVÍZ (2013/január)

Honlapunkon megjelent a januári KVÍZ játékunk (http://kviz.tudaskozpont-pecs.hu/), mely a magyarországi nemzetiségek sorozathoz kapcsolódóan, a magyarországi zsidóság történetéről tesz fel kérdéseket. Kvízünkkel havonta jelentkezünk, változatos témákkal. Játékaink a totóhoz hasonlóan 13+1 kérdésből állnak, melyekre a válaszokat a megadott határidőig küldhetik el. A játékban regisztrációval és a nélkül is részt lehet venni. Regisztrált játékosainknak minden próbálkozás után visszajelzünk. A helyes válaszokat csak a határidő lejárta után tesszük közzé. A telitalálatokat elért regisztrált résztvevőink közül 3 szerencsés nyertesnek 1-1 értékes könyvet vagy CD-t sorsolunk ki, melyek a Tudásközpont 2. emeleti kölcsönzőpultjánál vehetők át. Minden próbálkozónak eredményes játékot és jó szórakozást kívánunk!

Web of Science tréningek

Ebben az évben is folytatjuk a rendszeresen elérhető élő online tréningek sorozatát. Az aktuális program alább itt megnézhető: http://wokinfo.com/hungary/training/ A képzéseket Webex program segítségével on-line tartom magyar nyelven és nem szükséges hozzá más, mint számítógép, internetkapcsolat és fül- vagy fejhallgató. Ezen az oldalon ellenőrizheti, telepítve van-e az összes, a WebEx program indításához szükséges program a számítógépére. És ne feledjék, a magyar nyelvű honlap további hasznos információkkal szolgál: http://www.wokinfo.com/hungary

Szeretettel várjuk a Tudásközpont könyvtáraiban!


7622 Pécs, Universitas u. 2/A. | Telefon (72) 501-650 | Weblap: www.tudaskozpont-pecs.hu
Facebook: www.facebook.com/tudaskozpont | Twitter: Twitter.com/ptelibrary