Feliratkozás a hírlevelünkre | Hírlevél | 2013. október A hírlevél archívumának megtekintése.
Kérjük, hogy ne továbbítsa hírlevelünket, mert elveszhet az eredeti html formázás,
amely azzal is járhat, hogy a weblinkek nem működnek.
Hírleveleink változatlan formában a hírlevél archívumban tekinthetők meg:
http://www.lib.pte.hu/sites/docs/ek-hirlevel/2013-10-08.html


Új igazgató a BTK-TTK Kari Könyvtár élén

Nyugdíjba vonult Dr. Szénászky Mária, aki 1993 januárja óta töltötte be a kari könyvtár igazgatói posztját. Négy évtizedes munkáját megköszönve jó egészséget, aktív, nyugdíjas éveket kívánunk neki. Utóda Miszler Tamás (miszler.tamas@lib.pte.hu), akinek munkájához sok sikert kívánunk.

Új szolgáltatás: Mobileszközös honlapelérés

A PTE Egyetemi Könyvtár hálózatának honlapja (http://www.lib.pte.hu) 2013 októberétől már mobileszközökről is elérhető: http://m.lib.pte.hu. A gyors tájékozódás elősegítéséhez az új, egyszerűsített felületen a desktop honlap legfontosabb, aktuális tartalmait jelenítjük meg.

Új szolgáltatás: Bővebb folyóirat lelőhelyjegyzék

A honlapunkon található folyóiratjegyzékünket, mely a dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy, Tolna megye) könyvtáraiban 2010 után előfizetett folyóiratok lelőhelyét tartalmazza, újabb funkcióval egészítettük ki: http://flel.lib.pte.hu/belfoldi. Az egyes folyóiratcímekhez hozzákapcsoltuk a katalógus elérést. Rákattintva a katalógus linkjére megtudhatjuk, hogy erről a folyóiratról készült-e repertórium, vagy feldolgozta-e valamelyik országos adatbázis, esetleg - ami talán a legnagyobb érdeklődésre számíthat - megtalálható-e a folyóirat teljes szövegű eléréssel bárhol a világhálón.

Új szolgáltatás: Digitália - Terminál

A Tudásközpont olvasótermében található álló terminálokon elérhető új szolgáltatásunk, a Digitália – Terminál: http://digitalia.tudaskozpont-pecs.hu/?page_id=3387. Azokat a könyveket digitalizáltuk, melyeket kevés példányszámban tudtuk beszerezni, de nagy érdeklődésre számíthatnak. A szerzői jogvédelem miatt e dokumentumok kutatási céllal, belső hálózaton, csak olvasható formában érhetők el. Másolni, nyomtatni és lementeni egyiket sem lehet! Az elérhető könyvek köre folyamatosan bővül. Amennyiben kikölcsönözték az Ön által keresett könyvet, de önnek szüksége van rá a felkészüléséhez, fáradjon be a Tudásközpontba (Universitas u. 2/A., 2. emelet), itt tudja használni a könyv elektronikus változatát. Terminálos e-könyeinkről a katalógusban is kap információt, a könyv leírásánál, az internet cím mezőben (Elérhető a PTE Digitália elektronikus könyvtárban).

Szolgáltatás változás: Adatbázisok elérése otthonról

A PTE Egyetemi Könyvtára már három éve minden egyetemi polgár részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás segítségével lehetőség van akár otthonról is elérni az Egyetemi Könyvtár által előfizetett tartalmakat. Az elmúlt időszakban az azonosítás EHA-kód alapján történt, amit 2013. október 15-től az olvasójegyes azonosítás vált fel. Az EHA-kódos azonosítással történő szolgáltatást a továbbiakban a PTE Informatikai Igazgatóság biztosítja. Használati útmutatójuk: http://www.iig.pte.hu/index.php?p=contents&cid=239. Aki a továbbiakban olvasójeggyel szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, kérjük, tekintse meg az alábbi útmutatóinkat: http://www.lib.pte.hu/adatbazisok Az Egyetemi Könyvtár által biztosított EHA-kód azonosítású proxy szolgáltatás 2013. december 31-ével véglegesen lezárul. Kérjük, a fenti két megoldás közül válassza az önnek megfelelőbbet! Amennyiben további kérdése van, keresse munkatársunkat: Ambrus Attila -- E-mail: ambrusa@lib.pte.hu -- (72) 501-650 / 28078

Kísérleti hozzáférés: az ECONLIT full-text verziójához

Az EISZ Nemzeti Program és az EBSCO közötti megegyezés jóvoltából 2013. november 2-ig ingyenesen hozzáférhető az ECONLIT full-text verziója, melyben megtalálható a hivatkozásokon felül több száz folyóirat teljes szöveggel, így többek között elérhetőek az American Economic Association folyóiratai (American Economic Review, Journal of Economic Literature vagy például a Journal of Economic Perspectives). Az adatbázis teljes szövegű változata a 2014. évi EISZ igényfelmérésbe is bekerül. Bővebb ismertetés az adatbázisról http://eisz.mtak.hu/wp-content/uploads/2013/09/EconLit-with-Full-Text-HU.pdf (A csatolmány tartalmazza az ECONLIT-ban megtalálható folyóiratok listáját, eléréseik linkjeivel együtt.) Az elérhetőséget az EbscoHost biztosítja: http://web.ebscohost.com

Kiállítás: Vitrin

2013. október 7-től november 7-ig a Tudásközpont 0. szintjén lévő vitrinekben Boczán Béla népi hangszerkészítő hangszereit tekinthetik meg látogatóink. A kiállítás aktualitását az adja, hogy Kokas Katalin fiatal hegedűművész Stradivarius hegedűt kapott 5 évig tartó használatra. Az eseményről bővebben itt olvashatnak: http://www.breuerpress.com/2011/11/30/stradivari-hegedut-kapott-hasznalatra-kokas-katalin-zelnik-istvantol/. A művésznő ezen a hegedűn játszik a Pannon Filharmonikus zenekarral közös koncerten 2013. október 19-én a Kodály Központban. A programról a következő linken tájékozódhat: http://www.pfz.hu/rendezvenyeink/koncert/igor-herceg-kokas-katalin/2013-10-19/692.

Videó: Betekintés a Tudásközpontba

Az Univ Televízió egy rövid, népszerűsítő filmet forgatott a Tudásközpontban, amelyet itt tekinthet meg: http://www.lib.pte.hu/ek/betekintes-a-tudaskozpontba

Videó: Székely Imre "Köszönet Pécs" című alkotásának átadása

2013. szeptember 26-án ünnepélyes keretek között adták át a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár (Tudásközpont) Aulájában, az "adománysarok"-ban Székely Imre "Köszönet Pécs" című alkotását. Bővebb információ és az internetes közvetítés videója: http://www.lib.pte.hu/kk/szekely-imre-koszonet-pecs-cimu-alkotasanak-atadasa-video.

Játék: könyvtári KVÍZ (2013/október)

Honlapunkon megjelent az októberi KVÍZ játékunk: http://kviz.tudaskozpont-pecs.hu/. Téma: Giuseppe Verdi élete és működése. Kvízünkkel havonta jelentkezünk, változatos témákkal. Játékaink a totóhoz hasonlóan 13+1 kérdésből állnak, melyekre a válaszokat november 9-ig küldhetik el. A játékban regisztrációval és a nélkül is részt lehet venni. Regisztrált játékosainknak minden próbálkozás után visszajelzünk. A helyes válaszokat csak a határidő lejárta után tesszük közzé. A telitalálatokat elért regisztrált résztvevőink közül 1 szerencsés nyertesnek értékes könyvet vagy CD-t sorsolunk ki, amely a Tudásközpont 2. emeleti kölcsönzőpultjánál vehető át. Minden próbálkozónak eredményes játékot és jó szórakozást kívánunk!

Szeretettel várjuk könyvtárainkban!


7622 Pécs, Universitas u. 2/A. | Telefon (72) 501-650 | Weblap: www.lib.pte.hu
Facebook: www.facebook.com/tudaskozpont | Twitter: Twitter.com/ptelibrary