PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont munkatársainak kiadványai

 
Az elektronikus kiadványaink elérhető formátumai:

.pdf — Az Adobe Systems által feltalált és több mint 20 éven keresztül tökéletesített Portable Document Format (PDF) egy elektronikus dokumentumcseréhez használt nyílt bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különböző szoftverekkel, hardverekkel és operációs rendszerekkel olvashatók/létrehozhatók. A PDF alkalmas szöveget, ábrát és képeket tartalmazó dokumentum leírására eszközfüggetlen és felbontásfüggetlen formában. A dokumentum lehet egyoldalas, vagy akár több ezer oldalas is, egyszerű vagy összetett: sokféle betűtípussal, ábrával, színnel és képpel. A PDF formátumba konvertált dokumentumok pontosan úgy néznek ki, mint kinyomtatva. A megosztott PDF-fájlokat gyakorlatilag bárki elolvashatja az ingyenes Adobe Reader szoftverrel vagy az Adobe Reader mobilalkalmazással.

.html — A HTML a HyperText Markup Language (hiperszöveg leírónyelv) rövidítése. Az a nyelv, amelynek segítségével weboldalakat lehet létrehozni. A HTML-oldal folyamatos ASCII-szöveget tartalmaz, amelyet az oldal tartalma és a megjelenítéséhez szükséges elemek vegyesen alkotnak. Az oldal végső formája a böngészőben jelenik meg, mert az értelmezi ezeket a megjelenítést szabályozó elemeket. A HTML oldalak megtekintéséhez csak egy böngésző programra van szükségünk.

.mobi — Az Amazon Kindle e-könyv-olvasó termékcsalád (Kindle, Kindle 2, Kindle 3 (Kindle Keyboard), Kindle DX, Kindle 4, Kindle Touch és Kindle Fire) kedvelt fájlformátuma. A mobi kiterjesztésű e-könyvek kimondottan mobil platformokra készülnek, de lehetőség van különböző – kívánt – formátumokba való konvertálásra is. Az egyik legnépszerűbb e-könyv-olvasó szoftver asztali számítógépre az ingyenesen elérhető Calibre program.

.epub — Az epub kiterjesztésű e-könyvek szintén mobil platformokra készülnek, de lehetőség van különböző – kívánt – formátumokba való konvertálásra is. Az egyik legnépszerűbb e-könyv-olvasó szoftver asztali számítógépre az ingyenesen elérhető Calibre program. A Firefox böngészőhöz készült egy EPUBReader nevű firefox-kiegészítő, amely pár kattintással beépül a böngészőbe, ezután a letöltött epub formátumú e-könyv – szintén pár kattintás után – máris olvasható az asztali számítógép képernyőjén.