Zöld Könyvtár

nyitókép

2016 januárjában a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Minősített Könyvtár lett. Ezt - mint minden ilyen címet elnyert magyarországi könyvtárban - jelentős előkészítő munka előzte meg.  A felkészülés során és annak befejező fázisában önvizsgálatot tartottunk, felmértük erősségeinket, gyengeségeinket; elemeztük helyzetünket a város, a régió és az ország könyvtárainak sorában; számba vettük lehetőségeinket; átvilágítottuk a szervezeti struktúránkat, a munkatársak viszonyrendszerét, lojalitását. Megvizsgáltuk azokat a területeket, amelyek a társadalmi szerepvállalást támogatják, amelyek nem szoros értelemben vett szakmai feladatok, vagy rutinszerű kötelezettségek, s így találtunk rá a környezettudatosság témakörére. Megnéztük, lehet-e szervezeti szinten beavatkozni, mit jelentene ezzel foglalkozni, vannak-e megvalósítható lehetőségek a számunkra. Nem titkolt célként ott szerepelt mindezek elvi támogatása mellett az a gyakorlati haszon, amely minden aktív szereplője számára hosszú távon anyagi megtakarításhoz is vezethet. Amellett, hogy bolygónk jövőjéért teszünk, minden tudatos lépéssel visszavetjük az energiahasználat pazarló módszereit, így mérsékeljük a költségeinket, ráadásul példamutatóan cselekszünk. A takarékosság, ha gyorsan tudunk reagálni, ha tudatosítjuk lépéseinket, akkor már rövid távon is megtakarításokhoz vezethet egy olyan intézménytípusban, ahol több terület is kritikusnak mondható.

2015 szeptemberében így megalakult az egyetemi könyvtári hálózat önkénteseiből a Zöld könyvtár munkacsoport azért, hogy a meglévő adottságok és infrastruktúra mentén elterjessze a zöld szemléletet, támogatásra bírja a munkatársakat. Önkéntes szerveződésével mind a 11 tag elkötelezett a környezeti- és természeti értékek, a fenntarthatóság, az ökológia iránt. A személyes meggyőződés egyfajta hitelességet is jelent, mert a magánéletben már számtalan környezettudatos megoldást ismerünk és alkalmazunk. Folyamatos kihívás számunkra munkatársaink aktivitásának élénkítése nyereményjátékok, kirándulások, programok szervezésével, folyamatos írásos megjelenéssel, ahol egy-egy témakörről kívánunk felvilágosítással szolgálni.

Rendeztünk már elektronikai hulladékgyűjtést, ingyenes könyvbörzét, ahol a könyvtárba járó lakosság tudta az újrahasználatnak köszönhetően hazavinni a könyvtári célra nem hasznosítható szép- és szakirodalmakat. Volt környezetvédelmi totónk és ökológiai lábnyom-számlálásunk. Egy fenntarthatósággal, környezettudatos viselkedéssel kapcsolatos kérdőívet is kitöltöttek munkatársaink. Ellátogattunk hétvégi buszos családi kirándulás keretében a szlovéniai Dobronakra megtekinteni az orchidea-gyűjteményt; illetve egy másik évben Drávai hajókázáson voltunk, egybekötve a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont bejárásával.

2015 ősze óta a Zöld Egyetemmel összefogva, évről-évre részt vesznek könyvtári egységeink az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaiban, úm. újrafelhasználás népszerűsítésére, az irodai papírfelhasználás mérséklésére, és a munkahelyi szelektív hulladékgyűjtésre.

Ez volt az első aktivitást kiváltó eseményünk. Bolhapiacot szerveztünk, mely sikeressége okán évente kétszer a szakmai napjaink kísérőrendezvénye azóta is.  Azokat a tárgyakat, amelyek nem cserélnek gazdát az esemény keretében, továbbadjuk egy jótékonysági szervezetnek, amely rászorulókhoz juttatja el azokat, így társadalmilag is hasznos a kezdeményezés.

A Hulladékhasznosítási Héten kipróbáltuk, hogy lehet tereinkben szelektíven gyűjteni a hulladékot, és nem csak mi magunk, hanem látogatóink is aktívan éltek a lehetőséggel. Szerencsére 2016 –tól a PTE minden területén megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés.

2016 tavaszán a pécsi Pannon Erőműbe látogattunk, mely országosan is ritkaságnak számít, ugyanis biomasszaerőműként üzemel. Nagy élmény volt látni, mi kell mindahhoz, hogy otthonainkban felkapcsolhassuk a lámpakapcsolót. 

2017 tavaszán az egyetemünk Botanikus Kertjébe tettünk látogatást, ahol az élővilág sokszínűségét, a biodiverzitást tanultuk meg értékelni és tisztelni, egy kellemes, zöldben tett vezetett séta során.

2018 májusában látogatást szerveztünk a BIOMARK 2000 Kft. szelektív válogató üzemébe, Pécsett az Eperfás útra. Megláthattuk, mi történik a kidobott hulladékkal, amit összegyűjtünk, megismerhettük a legújabb technikai és technológiai eljárásokat, betekintést nyerhettünk a hulladék kezelésével kapcsolatos innovációs folyamatokba, valamint hasznos és érdekes ismeretekkel gazdagodhattunk a hulladékfeldolgozásról.

2018 szeptemberétől nyitottunk a könyvtárlátogatók irányába is: így minden hónapban egy alkalommal ingyenes előadást tartanak a PTE különböző karának oktatói a PTE Zöld Egyetem és a PTE EK TK Zöld Könyvtár munkacsoport közös szervezésében. A Tudásközpont konferenciatermében lezajló program mindig egy fenntarthatósággal, környezetvédelemmel, természeti problémával kapcsolatos tudományos előadásból, és az azt követő beszélgetésből, eszmecseréből áll. 

2019 őszén a Zöld Egyetem meghirdette a Csomagolásmentes Hetet az egész Pécsi Tudományegyetemre kiterjesztve. Kialakítottunk egy Zöld tematikus sarkot a Tudásközpont 2. emeleti folyóirat-olvasójában, ami mintegy könyvajánlóként szolgál a fenntarthatóság, környezetvédelem, megújuló energiaforrások, ökológia stb témába illően.

Kérjük Olvasóinkat, csatlakozzanak honlapunkon, hírleveleinkben és plakátjainkon hirdetett eseményeinkhez, akcióinkhoz!

Trackback link: