Könyvajánló

Kiadó:
Európa
ISBN:
963-07-5429-0
Kiadás éve:
1992
Mű a katalógusban:

A Foucault-inga

Idősorokat modellező statisztikusként naponta találkozom a feladattal: a tapasztalat apró darabjaiból kellene reprodukálni az ún. adatgeneráló folyamatot, vagyis meg kellene mondani, mi az a szabályszerűség, ami pont ezeket a megfigyelt értékeket eredményezte. Amióta körülbelül 20 évvel ezelőtt elolvastam Umberto Eco lebilincselő regényét a Foucalt-ingát, tu¬dom, hogy másnak is eszébe jutott már: az elméleti modell megkeresése előtt előbb meg kellene győződnünk arról, hogy egyáltalán létezik-e a „teremtő szabály”. A regényben három unatkozó könyvszerkesztő egy kezdetleges számítógép és hatalmas fantáziájuk segítségével saját összeesküvés-elméletet gyárt, majd csodálatosan gazdag, néha csak nehezen követhető, történelmi legendákon, természettudományos tanokon és filozofikus kacskaringókon keresztül eljutnak oda, hogy rémülten észreveszik: a kitalált Terv működik, sőt már őket is az irányítja.Dr. Rappai Gábor egyetemi docens, PTE KTK Gazdaság-módszertani Intézet, Statisztika és Ökonometria Tanszék Olvashatunk druidákról, templomos lovagokról, szabadkőművesekről, kabbalistákról, de bárhol is járjunk éppen a történelemben, vagy a földkerekségen úgy tűnik, minden mozzanatnak és helyszínnek egyetlen értelme van: bebizonyítani, hogy a Terv hibátlanul működik. Lehet, hogy minden, amit a történelemről tanultunk, csak hamisítvány, amely egyetlen célt szolgál, hogy elfedje ezt a hibátlan Tervet? De mi értelme egy tökéletes Tervnek, ha senki sem tud róla? Mindenesetre szerencsétlen hőseink végül már nem tudják mi a valóság, és a mi a saját agyszüleményük, ezért aztán leállnának, de a Terv lényege, hogy megalkotásától kezdve önálló életet él.

És hogy mi köze mindennek a modellezéshez? Eco erre is megadja a választ: „Bármilyen adat fontossá válik, ha összefügg egy másik adattal. Az összefüggés új perspektívát teremt. Azt sejteti, hogy a világ egyetlen jelensége, egyetlen hang, egyetlen kimondott szó sem azt jelenti, amit jelenteni látszik, hanem valamiféle Titokról szól. Egyszerű a jelszó: gyanakodni, mindig csak gyanakodni” Tulajdonképpen mindez nem más, mint a statisztika-tudomány definíciója...

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik hallottak már olyanról, hogy ítélet előbb volt, mint tanúvallomás, és akiket érdekel, hogy miként előzheti meg az okozat az okot! 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!