Könyvajánló

Kiadó:
Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
ISBN:
978 963 642 346 9
Kiadás éve:
2010
Mű a katalógusban:

A kék gazdaság - 10 év, 100 innováció, 100 millió munkahely

Günter Paulinak a Kék Gazdaságról írott könyve eddig osztatlan elismerést aratott világ szerte. A könyvről írott vélemények igazolják, hogy egy igazán életképes gazdasági modellről van szó. A Kék Gazdaság igazi paradigmaváltást visz véghez azzal, hogy megvalósítja a természet maximális hatékonyságú, önszabályozó folyamatainak a gazdaságba való átültetését. A természetben a többmilliárd éves alkalmazkodás eredménye egy nagyon hatékonyan működő rendszer, ezért ha tanulunk a természettől, leképezzük a megoldásait, akkor a mi működésünk is hatékony lehet, és esélyünk van egy valóban fenntartható gazdaság és társadalom kialakítására.A kék gondolat a természet részeként kezeli az embert. Míg a zöld gazdaság az emberi szükségletek által vezérelt, addig a kék gazdaság a helyi adottságokat tekinti kiindulópontnak.

Dr. Ulbert József egyetemi docens, dékán, PTE Közgazdaságtudományi Kar, Vállalati Gazdaságtan, Pénzügyi és Számviteli Tanszék Amíg a zöld gazdaságban egy-egy innováció, ha úgy tetszik, sziget üzemmódban működik, addig a kék gazdaság rendszerszemléletű, tehát több körfolyamat egymásba való átérését is megpróbálja figyelembe venni. A legfontosabb talán a zöldből a kék felé történő elmozdulásban az a várakozás, amely itt a versenyképesség fokozódásával előtérbe kerülhet.

Röviden összefoglalva: a mű alapgondolata – és azt gondolom, hogy mindannyiunk jövője – talán az ökoszisztémák gyakorlati adaptációja.

Günter Pauli nemrég, a KTK szervezésében a Tudásközpontban tartott előadását azzal kezdte, „Hogy ha vannak itt fiatal hallgatók, akkor az összes olyan módszert, amit eddig megtanultak, dobják ki a francba, mert semmi értelmük.” A második mondata arról szólt, „hogy nem akar nagyon provokatív lenni, de a 40-50 év felettiek nyugodtan elhagyhatják a termet, mert azoknak semmi újat nem fog tudni mondani”. Azt kell, hogy mondjam, hogy minden szempontból elgondolkodtató dolgokat mondott.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2012. november 21-én szerdán, 14.30 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!