Könyvajánló

Kiadó:
Harmónia Alapítvány
ISBN:
963 943 616 X
Kiadás éve:
2003
Mű a katalógusban:

Bhagavad gitá : Az édes abszolút rejtett kincse

Egyre többen és többen menekülünk a felszínes külvilágból a részletes, nyugodt, belső világ felé. Körülvesz bennünket sok élmény, inger, szín, illat, ami érzékszerveinken keresztül befogadhatóvá válik. Ez viszonylag könnyen megtörténik, közvetlen érezhető hatása van. Aki viszont az egyensúly, harmónia megtalálására törekszik kívül és belül, annak el kell indulnia – bár valószínű késztetést is érez erre – a belső felé vezető úton. De vajon hogy csináljam ezt? Hol és hogyan induljak el ezen az úton? Én is feltettem ezeket a kérdéseket.Borbás Kinga orosz nyelvi koordinátor, PTE Idegennyelvi Titkárság A könyvpiac rengeteg erre irányuló művet kínál, azonban egyik sem ad olyan teljességet, mindent átfogó választ, mint a Bhagavad-Gítá. Nem hiába tekintik a vallásfilozófiai értekezések között is a legkiválóbbnak, s ezért is hívjuk a Kelet Bibliájának.

Bármily érdeklődési terület megtalálható benne. A kérdés az, hogy ki melyik végéről szeretne elindulni, és hagyni, hogy feltáruljon az egyéni belső kozmosz tiszta valósága. Gondolhatjuk persze, hogy ez a megfogalmazás is ugyanannyira általános, mint az előbb feltett kérdések. Nem mondom, kell hozzá türelem, nem csupán egy nyári, könnyű olvasmányról van szó. De szívből mondhatom: megéri. Ne tántorítson el senkit a szanszkrit kifejezések csoportja: idővel beépül, és láthatjuk, ez is a mélységet, alaposságot, igényességet szolgálja. Kiderül, hogy minek mi az oka, miért történnek velünk dolgok úgy, ahogy megtörténnek, milyen hierarchia és barátság létezik a bennünk lakozók között, ki támogat kit, és milyen összefüggésrendszer irányítja cselekedeteinket. Megtanítja, hogyan uralkodjunk saját tetteink, érzelmeink felett.

Mivel számos kiadásban létezik, ezért azt is el kell mondanom, hogy az általam kedvelt, és ajánlott a B. R. Srídhara Deva Goswami-féle Gítá (kék borítóval), melyet a kezemben tartok. Egyszerű nyelvezetével, kiváló logikájával, tárgyilagosságával, és szívig hatoló mondataival fokozatosan ismerek magamra, tükröt tart, mely egyáltalán nem torzít.

Ha belekóstolunk, később már mindig az éjjeliszekrényünkön kell tartanunk, és az esti rendszeres olvasás után reggelről-reggelre úgy ébredünk majd, hogy megértettünk miérteket, fejlődünk, rendeződnek képletes és nem-képletes sejtjeink. Egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és hétköznapi apró-cseprő gondjainkat flottul megoldjuk. Hiszen a válaszok belül már készen állnak, és várakoznak a beteljesítésre.

Bátor olvasótársaimnak ajánlom, bátortalanoknak pedig azért, hogy oroszlánná váljanak biztatása, és útvezetése által.

 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!