Könyvajánló

Kiadó:
Sziget
ISBN:
963 813 810 6
Kiadás éve:
1996
Mű a katalógusban:

Három kívánság és más magyar népmesék

"Volt egyszer egy szegény özvegyasszony s annak egy macskája. Ez a macska olyan kajtár, olyan falánk volt, hogy minden fazékba, minden lábasba beleütötte az orrát." Kacor király figuráját a magyar folklór őrzi, csakúgy, mint Kis Jankóét vagy a szép királyleányért próbatételeket vállaló bátor legényét, Csinosomdrágáét, az igazságszerető király igazmondó juhászáét (Mátyás király juhásza), Bolond Istókét, Vaskalapos Jánosét. Ismert meseantológia-darabok, az általános iskolások tankönyvében szereplő történetek sorakoznak az antológiában (Szélike királykisasszony; A kis kakas gyémánt félkrajcárja; A kakas és a pipe; A szegény ember hat fiacskája; A só; A rest macska stb.).

Mellettük kevésbé ismert darabok is fölbukkannak (Mátyás király vöröshagymát kapáltat; A cigány meg a szél; A szállást kérő róka). A Sándor László igényes válogatása alapján készült, vonalas rajzokkal illusztrált mesegyűjtemény a 8-10 éves korosztálynak ajánlott.

Tehát egy igen értékes kiadványt fog kezében a kis olvasó, a magyar népmesék egy válogatott gyűjteményét! Az örök klasszikus mely nem hiányozhat egy gyermek polcáról sem. A rövid mesék hol színes, hol fekete-fehér illusztrációkkal díszítettek, melyekkel még élvezetesebb a történetek olvasása vagy éppen csak hallgatása. Ajánlatként hallgassuk meg a Kacorkirályt!