Könyvajánló

Kiadó:
ISBN:
963 075 456 8
Kiadás éve:
1992
Mű a katalógusban:

Mamutvadászat - elbeszélések

Tatjana Tolsztaja, író és tv-műsorvezető. Éles elme, ellentmondást nem tűr, élesen fogalmazza meg véleményét. Azonkívül igazi rubensi alak. A fogyókúrázás firtató kérdésekre nem sértődik meg és a következőket válaszolja. „Állandóan azt teszem, hogy fogyókúrázok. És? Mit értem el, tessék megmondani?" Nagyon sok sztár rokona van, még ha el is tekintünk a Lev Tolsztoj íróval való nagyon távoli rokonságtól. Atyai nagyapja Alekszej Tolsztoj orosz író. Anyai nagyapja a neves költő és műfordító, Mihail Lozinszkij, aki oroszra ültette át Shakespeare, Moliere, Cervantes, Dante műveit. Apai ági nagyanyja költő volt. Nővére szintén író. Idősebbik fia Artyemij Lebegyev web-dizájner, igazi kultuszfigura. Menye - Marina Litvinovics - politikai technológus és jogvédő.

Tatjana Tolsztaja, író és tv-műsorvezető. Éles elme, ellentmondást nem tűr, élesen fogalmazza meg véleményét. Azonkívül igazi rubensi alak. A fogyókúrázás firtató kérdésekre nem sértődik meg és a következőket válaszolja. „Állandóan azt teszem, hogy fogyókúrázok. És?  Mit értem el, tessék megmondani?"

Nagyon sok sztár rokona van, még ha el is tekintünk a Lev Tolsztoj íróval való nagyon távoli rokonságtól. Atyai nagyapja Alekszej Tolsztoj orosz író. Anyai nagyapja a neves költő és műfordító, Mihail Lozinszkij, aki oroszra ültette át Shakespeare, Moliere, Cervantes, Dante műveit. Apai ági nagyanyja költő volt. Nővére szintén író. Idősebbik fia Artyemij Lebegyev web-dizájner, igazi kultuszfigura. Menye  - Marina Litvinovics - politikai technológus és jogvédő.

Gyakran nevezik „orosz úrhölgynek" vagy „Katalinnak", párhuzamot vonva Tolsztaja és II. Katalin orosz cárnő között. „Nem az arisztokratizmusról van szó, amikor Katalinnak neveznek. Zsarnoki természetemről és önkényeskedésemről van szó" - mondja maga Tatjana.

A nyolcvanas elvekben elbeszélései  remek írói tehetségét bizonyították be. Az Oroszország számára forradalminak minősülő kilencvenes éveket Tatjana Tolsztaja főként Amerikában töltötte, ahol egyetemeken adott elő orosz irodalmat. Írt az ameriki New Yorkernek és orosz lapoknak is. 2000-ben megjelent Kisz c. regényét a fő orosz irodalmi díjjal, a Triumf-díjjal jutalmazták. Ant-iutópia regényének cselekménye egy atomrobbantás után, a mutánsok világában zajlik. A  kultúra kihalóban van, csak az idősebb generációk körében él. A gyermekeknek már nem lehet átadni... A regényben a szereplők egyfajta karikatúra-nyelven beszélnek, régi és  tájszavakat használnak, sőt, olykor durva szavakat is.

Az utóbbi 10 év során Tatjana Tolsztaja televíziós sztár lett elsősorban a „Megszólás iskolája" c. tv-műsornak köszönhetően. Dunya Szmirnova forgatókönyvíróval együtt orosz értelmiségieket interjúvol meg, méghozzá eléggé keményen és epésen. „Számunkra érdekes felfedni vendégünk igazi arcát, lerántani róla az álarcot" - mondta Tatjana.

Jelenleg Moszkvában él, bár az élet szempontjából a világ legkényelmesebb városának New Yorkot tartja. Az utóbbi években egyre kevesebb saját irodalmi műve jelenik meg, azonban a nagy népszerűségnek örvendő tv-showk gyakori vendége lett.