Könyvajánló

Kiadó:
József A. Kör - L'Harmattan
ISBN:
978-963-236-504-6
Kiadás éve:
2012
Mű a katalógusban:

Mégis van apám

A norvég kortárs irodalom egyik legjelentősebb alakjának, Tore Renbergnek „Mégis van apám” c. (norvég címe: Kompani Orheim, magyarul Orheim Társaság) regénye Ambrus Orsolya fordításában vált ismertté Magyarországon. A könyv az 1980-as évek Norvégiájába, az olajipar központjába, az eső áztatta Stavangerbe visz el minket, ahol Jarle Orheim tinédzser éveire emlékezik vissza apja halála után. A sorok között nem csak egy norvég középosztálybeli család hétköznapjaival találkozhatunk, hanem utalások történnek a világtörténelem akkori eseményeire is, amelyek az ifjút érdekelték. A fiú emlékeiben felelevenednek azok az élmények, amelyeket a legtöbb kamasz átél: első szerelem, első cigi, az első berúgás.Miszler Tamás, könyvtárigazgató, PTE Egyetemi Könyvtár, BTK-TTK Kari Könyvtár Jarle egy átlagos norvég családba született, de idealista apja alkoholproblémái megkeserítették tinédzser éveit. Jarle lázadó kamasz lett, aki fellépett az iskolában megjelenő bevándorlók elleni rasszizmussal szemben. Barátjával, Helge Omboval, aki az iskola meghatározó figurája, antirasszista tüntetésen vett részt szülei tudtán kívül a távoli Arendalban. Az ifjú zenei ízlése egy pillanat alatt változott meg. Míg 1985-ben még nagy izgalommal várta a LiveAid koncertet, ahol pop ikonok léptek fel, addig pár évvel később a Madonna plakátok eltűntek szobája faláról és a Clash mellett a mára már kultikussá vált Morrissey hangja, valamint a legendás angol gitáros Johnny Marr (The Smiths) zenéje bűvölte el.

A könyv számomra többek között azért fontos, mert nem csak Jarle által kedvelt zenéket szeretem, hanem azért is, mert a fiú története Stavanger azon kertvárosi részén, utcáin játszódik, ahol korábban magam is éltem fél évet. A könyv olvasása során megelevenedtek az utcák, ahol jártam, ismerem a Gosen Iskolát, a goseni erdőt, ahol a tinédzserek lógtak, a városközpontot, az egyetem felett álló Ullandhaug tornyot, ahová én is gyakran felmentem sétáim során. A nyugat-norvég Stavanger nem csak Jarle Orheim számára volt meghatározó élmény...

 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2013. november 11-én hétfőn, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!