Könyvajánló

Kiadó:
Európa
ISBN:
963 073 708 6
Kiadás éve:
1985
Mű a katalógusban:

Teremtés

Két szempontból találtam érdekesnek Gore Vidal Teremtés című művét. Egyrészt azért, mert a Kr. e. V-VI. század történéseit a könyv főhősének, az athéni perzsa követnek, Kűrosz Szpitamának a visszaemlékezésein keresztül mutatja be. Ezzel eltér a történelemkönyveink látásmódjától és nem a görögök szemszögéből meséli el a görög-perzsa háborúk korának eseményeit, hanem az „ellenség” oldaláról néz vissza a múltra. Itt nem az európai értékrend és kultúra gyökereit hordozó, a demokráciát feltaláló görögök a hősök, és nem a vad, barbár, gyengékre támadó, ázsiai horda látszatát keltő perzsák a gonoszok. Valljuk meg, hogy hajlamosak vagyunk mi is így látni a történelmet, de ez nem a mi hibánk.Dr. Füzes Barnabás osztályvezető, PTE Egyetemi Könyvtár, Tartalomszolgáltató és Kutatástámogató OsztályTörténelemkönyveink egyértelműen a görög fél oldaláról elemzik az eseményeket (a Perzsa Birodalom történelmével, kultúrájával vajmi keveset foglalkoznak) és a modern filmipar egyes termékei sem segítenek minket az objektív nézőpont megtalálásában (itt gondolok például a nagy népszerűségnek örvendő „300” c. filmre).

Ez a sajátos megközelítés már önmagában is értékessé és különlegessé tenné Gore Vidal művét, de ennél még többet ad az olvasónak az író. A főhős izgalmas élettörténetét meg-ismerve nem csak a történelem egy szelete tárul fel előttünk, hanem Kűrosz Szpitama utazásainak köszönhetően megismerkedhetünk az ókori kelet nagy kultúráival és ki-emelkedő gondolkodóival (Buddha, Lao-ce, Konfuciusz). Perzsia, India és Kína földjét járva Kűrosz Szpitama – aki egyébként Zoroaszter, a nagy vallásalapító unokája – az embert megmozgató egyik legfontosabb kérdésre adott választ is kutatja: ki teremtette a világot, hogyan keletkezett a világ?

Gore Vidal műve rámutat, hogy az ember a kezdetektől fogva keresi az utat a Teremtőhöz (legyen az akár fizikai jelenség, akár szellemi lény és hívjuk akárhogyan is). Minden kor embere megtalálta a maga válaszát (válaszait) a lét értelmének kérdéseire. Mi – ahogy egyébként a régiek is a maguk korában – azt gondoljuk, hogy a társadalmaink az emberi fejlődés csúcsai. Gondolataink, tudásunk megkérdőjelezhetetlenül magasabb minőséget képvisel, mint a régi nemzedékeké. Gore Vidal rávilágít, hogy ez tévedés: mindig ugyan-azt az utat járjuk, mindig az élet értelmét keressük, csak a díszletek változnak.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2012. november 21-én szerdán, 14.30 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!