Könyvajánló

Kiadó:
BBMS
ISBN:
978 963 08 0705 0
Kiadás éve:
2011
Mű a katalógusban:

Vágó István: kinyitom a számat

A BBMS Kiadó gondozásában 2010-ben jelent meg először a kötet, mely után Bárdos András azt mondta, könyvet kiadni jó üzlet. Most új fejezetekkel kibővítve vehetjük kézbe ezt az alig két óra alatt elolvasható, kevesebb mint háromszáz oldalas bestsellert. Több ajánló szerepel a hátlapon, egyik Ónodi Györgyé, a Heti Hetes főszerkesztőjéé, ő úgy fogalmaz, csak az kezdjen bele, akinek van lehetősége egy ültő helyében végigolvasni. Tóta W. Árpád, az Index publicista-bloggere szerint ha Vágóval beszélgetünk, érteni kell a játékszabályokat.A sajtó egy része a könyvet a tavalyi év könyvszenzációjaként értékelte, az Alexandra toplistáján mindmáig előkelő helyen szerepel.

A sajtó egy része a könyvet a tavalyi év könyvszenzációjaként értékelte, az Alexandra toplistáján mindmáig előkelő helyen szerepel.

Beszélgetős könyv ez a javából, de Bárdos nem a szigorú riporter-interjúalany szereposztást választja, emiatt barátivá és emberközelivé válnak a fejezetekre osztott történetek. Miközben Vágó az életéről mesél, kendőzetlen bepillantást nyújt a tévés világ kulisszái mögé, ellenségekről, botrányokról, érdekekről, szerelmekről és bukásokról beszámolva, természetesen nevekkel. Az olvasó ne számítson egyenes vonalú és higgadt történetmondásra, a beszélőt gyakran érzelmei kerítik hatalmukba, a sztorik itt-ott átcsapnak egymáson, nem véletlenül a szenvedély, az indulat, az ítélet és a búcsú köré épültek a fejezetek. Vágó István igen megosztó személyiség, ezért az olvasóban is érzelmek dúlhatnak majd.

Miért nem beszéltek negyed évszázadnyi ideig Vitrayval, és hogy békültek ki végül? Mi a véleménye Havas Henrikről, Friderikusz Sándorról? És Havasnak róla? Hogy ért véget a barátsága Rózsa Gyurival? Miért kiabált vele a tévéelnök? Alkoholista? Hogy esett szét a Favágók zenekar? Milyen a kapcsolata Koncz Zsuzsával? Miért tanul kínaiul? Mit gondol a drogokról? Sebestyén Balázs lenne az utóda? Mióta áll perben az internetes Honfoglaló című játékkal, melyet szerinte a Legyen Ön is milliomos mintájára készítettek? Hogy rúgta ki a TV2 e kötet megjelenése után? Miért a tévében bemutatott ösztönök vonzzák a néző figyelmét? Mennyire gondolta komolyan, hogy magánbeszélgetését egyszer kiadják? Álljunk meg egy szóra! – ugye ismerősen cseng a cím? Az egykor Grétsy tanár úrral nyelvészkedő Vágó miért káromkodik most ebben a könyvben? Ezzel a vallomással valóban eladta magát az egyik legnagyobb lexikális tudással bíró magyar a bulvár világának?

Botránykönyv ez a javából, hiszen beszélnek róla, és hatást vált ki – sokakat joggal háborít fel, több helyen csapja ki a biztosítékot, bevallom, időnként nálam is. Trendi. Ez hát a célja? És kikhez szól? Kicsoda Vágó István? Celeb? Basszusgitáros? Vegyészmérnök? Több nyelven értő kozmopolita? Milyen kapcsolat fűzi Gyurcsány Ferenchez? Mit gondol a bulvár törvényeiről? Milyen a pénzhez való viszonya? Na és hogy érzi magát Bárdos a beszélgetések alatt? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket, titkokat feszeget a könyv.

Vágó a teátrális, az ateista, a pozőr. Bárdos András mégis kísérletet tesz arra, hogy megnyissa a falakat, amelyeket Vágó István maga köré emelt. Folyamatos reflektálása pedig segít némileg kívülről láttatni a Vágó szubjektív szűrőjén át elmondottakat. Politizál, bár nagyon nem áll jól neki. Első látásra kevés nőalak bontakozik ki a történetek során, említés szintjén olvashatunk többek között Ungár Anikóról, Veiszer Alindáról, a csodálatos Kudlik Júliáról, de még magáról Lady Gagáról is. A feleségnek, Juditnak a saját személyisége teljes homályba merül, ő Vágó felesége, de nem tudjuk meg, ki ő maga, amikor nem a másik. Hogy fér meg ennyi minden egy helyen? Harminc év pályafutásából pár száz oldalban kapunk felvillanó képeket. Nincs hely nagyobb elmélyülésekre, Bárdossal végül megmaradnak a felvetések felszínén, így átadva az olvasónak a mozaikok összeállítását kész képpé. Vitát indítanak, és ránk bízzák a szemezgetést, a felvetések továbbgondolását.

A szövegek hétköznapi nyelven mesélve egy zárt társadalmi kör mindennapi belső életét és a magyar televíziózás fejlődésének ívét rajzolják ki előttünk. A borítófotókat Bársony Bence készítette.