Könyvajánló

Kiadó:
EMI
ISBN:
Kiadás éve:
2005
Mű a katalógusban:

Világfalu: A titokzatos ember

A tizenkét részes sorozat tucatnyi kultúra mindennapjait hasonlította össze a születéstől a halálig. Sőt azon túl is. A „világfalu” kifejezést McLuhan használta először bolygónkra, amit a tömegkommunikációs eszközök kicsiny faluvá zsugorítottak.Szellőné Fábián Mária általános igazgató-helyettes, PTE Könyvtárak, Főigazgatóság

Igaz, az információk percek alatt eljutnak távoli földrészekre, de az is kiderül a véres híradásokból, hogy valójában nem értjük egymást. A világ nagy részén az emberek másként születnek, másként élnek, másként halnak, másként szeretnek, másként gondolkodnak, mint mi!

Valami okuk talán csak lehet rá! Kepes András elhatározta, nyakába veszi a világot, és megkérte Magyarországon élő külföldi barátait, mutassák meg saját kultúrájukat. A stáb négy földrészt bejárt, hogy megtudja, boldogabbak-e Indiában azok, akiket már gyerekkorukban összeadnak, és nem kell a kamaszkori szerelmi csalódásokkal bíbelődniük. Vagy, mondjuk Marokkóban, akiknek egyszerre van három feleségük, nem egymás után, mint nálunk. Hogy milyen lehet nem a lakásért, házért küzdeni egy életen át, hanem négyezer méter magasságban a Titicaca tó közepén, egy úszó nádszigeten vagy a mongol sztyeppén egy jurtában élni. A nézők tanúi lehettek Japánban többórás teaszertartásnak, az Andokban sámán-szertartásnak, Észak-Afrikában véres dzsinn szertartásnak. A Gangesz partján barátkozhattak a lélekvándorlás gondolatával, miközben a máglyán elégettek egy halott asszonyt, de megismerkedhettek azzal is, milyen értékrend szerint élnek gyimesi csángó, oláh cigány vagy ortodox zsidó szomszédjaink.”

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2012. november 21-én szerdán, 14.30 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!