Proxy beállítás - Android wifi

Alapértelmezetten a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett online adatbázisok csak a Tudásközpont épületében, illetve az egyetemhez tartozó épületekben érhetőek el. Ám ha Ön aktív státuszú polgára egyetemünknek, úgy a Könyvtár arra is lehetőséget biztosít, hogy ún. proxy szolgáltatás keretében távolról is használhassa az adatbázisokat, így akár otthonról dolgozik, akár kiküldetésen tartózkodik (vagy éppen nyaral), a szolgáltatást igénybe véve hozzá fog tudni férni az előfizetett tartalmakhoz. 

Ez a szolgáltatás elsősorban az asztali PC-k esetében terjedt el, és talán kevesen tudják, de az okos eszközök többségén is beállítható. Jelen bemutatóban ennek a proxy szervernek a beállítását szeretnénk bemutatni, wifi hálózatra történő csatlakozás és Android operációs rendszer esetén. Tesztalanyunk egy Android 8.1.0-át futtató Lenovo Tab. Mivel minden gyártó a saját képére szabja az Androidok felületét, ettől eltérő verziók és eszközök esetében valószínű, hogy a menüpontokkal illetve grafikai elemekkel másképp fog találkozni, de az alapelv hasonló marad. A klikkelési és egyéb végrehajtási pontokat piros koronggal jelezzük.

Tehát adatbázisaink könyvtári proxy-n keresztüli távoli használatához önnek a PTE egyetemi polgárának (dolgozójának vagy hallgatójának) kell lennie, és érvényes olvasójeggyel kell rendelkeznie valamelyik könyvtári egységünkben.

(Azok az egyetemi polgárok, akik nem iratkoztak be és így nem tudják használni a távoli elérést,  online regisztrálhatnak a következő oldalon, ezután igénybe tudják venni a szolgáltatást.)


Az asztali PC-ktől eltérően itt nem a böngészőben kell kezdeményeznünk a beállítást, hanem az Androidban. (Ez azt is jelenti, hogy jelen bemutató bármilyen böngésző app esetén használható!) Ehhez nyissa meg eszközének fő beállításait a menüből vagy a fogaskerék ikonnal. Ezután érintse meg a Hálózat és internet vagy Wifi menüpontot. (2. ábra)


2. ábra


Érintse meg a WLAN menüpontot (3. ábra)


3. ábra


Ekkor az elérhető wifi hálózatok listáját látja. (4. ábra)

4. ábra


Érintse meg hosszan annak a hálózatnak a nevét, amelyikre éppen kapcsolódik, majd érintse meg a Hálózat módosítása opciót. (5. ábra)


5. ábra


Ekkor egy ehhez hasonló, esetleg még alapadatokat tartalmazó ablakot fog látni (6. ábra). Keresse meg, hol tudja megjeleníteni a speciális beállításokat!

6. ábra


Ha ez megtörtént, a speciális beállítások között látnia kell a proxy beállításának lehetőségét valahol. Érintse meg az ehhez tartozó opciót vagy lenyíló fület. (7. ábra)

7. ábra

A újabb felbukkanó ablak lehetőségei közül válassza az automatikus beállítást ígérő lehetőséget. (8. ábra)

8. ábra


Így aktívvá válik majd egy fehér mező (valószínűleg tartalmazza majd a "PAC URL" kifejezést), [...] ( 9. ábra)

9. ábra


[...] amelybe gépelje be a következőket: http://dbproxy.lib.pte.hu/db.pac Ügyeljen arra, hogy pontosan gépelje be a sort, ezért a gépelés után ellenőrizze le, hogy nem történt-e elütés. Ezt követően érintse meg a Mentés gombot. (10. ábra)

10. ábra


Ezután nyugodtan be is zárhatja a beállításokat. (11. ábra)

11. ábra


Ha böngészőjében ezután szabadon elérhető tartalmú honlapra navigál, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont proxyja nem kapcsol be. Viszont, amint valamely könyvtári oldalunkat szeretné meglátogatni, a proxy érzékeli azt, és egy felugró ablakban olvasói hitelesítést kér. (12. ábra)

12. ábra


Ehhez a PTE bármely könyvtárába történő beiratkozásakor kapott és érvényes olvasójegyére, pontosabban annak olvasójegy-számára, valamint az ahhoz tartozó jelszavára lesz szüksége. Felhasználónévként gépelje be az olvasójegyének számát. (13. ábra)

13. ábra


A jelszó alapesetben az Ön által a beiratkozáskor megadott születési idő, tehát 8 db számkarakter. A jelszó alapértelmezetten a teljes születési dátum, pl.1980.11.28. esetén a 19801128 jelszóval lehet bejelentkezni. Amennyiben Ön a beiratkozást követően ezt a jelszót előzőleg már megváltoztatta, akkor a sikeres hitelesítéshez ezt a már megváltoztatott jelszót kell megadnia. (14. ábra)

14. ábra


Amikor az olvasójegyének számát és a jelszót sikeresen begépelte, akkor a hitelesítés befejezéséhez érintse meg az BEJELENTKEZÉS feliratú gombot. (15. ábra)

Az eszköz megjegyzi a hitelesítési adatokat, és a böngésző vagy a telefon, tablet újraindításáig nem lesz szüksége újabb hitelesítésre más egyetemi oldal vagy adatbázis meglátogatásakor sem.


15. ábra


Amennyiben a hitelesítéskor elgépelt valamit, vagy az nem volt sikeres, esetleg ha a mégse gombra koppintott, akkor a rendszer újra megjeleníti a hitelesítő ablakot. (16. ábra)

Ha könyvtári weblapunk meglátogatásakor valamilyen visszautasított kapcsolatról, vagy hozzáférés megtagadásáról szóló hibaüzenetet lát, akkor ellenőrizze a proxybeállításokat, hogy helyesek-e! Amennyiben úgy véli, hogy helyesen adta meg, de a proxykiszolgáló mégsem engedi a tartalmat megjeleníteni, akkor valószínűleg a proxykiszolgáló elérhetetlen vagy üzemen kívül van. Ez esetben célszerű mielőbb jeleznie ezt a hibát a később megadott elérhetőségek valamelyikén. A bejelentést követően munkatársaink megkezdik a hiba okának feltárását.

16. ábra


A sikeres hitelesítés után a rendszer felkínálja a jelszó mentését. (17. ábra) Ha olyan okos eszközt használ, amelyen saját felhasználói fiókja van, vagy azt más, idegen személy nem használja, akkor nyugodtan válassza a MENTÉS-t, ez esetben ugyanis az eszköz újraindítás után is előre kitölti Önnek a mezőket. Ugyanakkor kérjük, ne mentse el a jelszót olyan számítógépen, amit Önön kívül más is használ!

Ezek a beállítások érvényben maradnak, amíg ön meg nem változtatja jelszavát, vagy olvasójegyszáma meg nem változik. Egyes frissítések telepítésekor az adatok megadása ismételten szükségessé válhat.

17. ábra


A helyes proxybeállítást és a hitelesítés sikerességét ki is próbálhatja, ha a könyvtári honlap adatbázis-aloldalán (lib.pte.hu/adatbazisok) valamely előfizetett adatbázisra koppint, vagy akár az EDS összetett metakereső keresődobozára. (18. ábra)

18. ábra


Megfelelő kapcsolódás esetén az adatbázis a keresési találatokat kilistázza (19. ábra), valamint valahol, általában a képernyő jobb felső sarkában az azonosított intézmény felirata, logója is megjelenik, jelezve ezzel, hogy a felhasználót a rendszer a PTE hálózatán belülinek látja. Ez esetben a kutatómunka zavartalanul folytatódhat, és a felhasználónak minden PTE-s jogosultsága működni fog, mintha fizikailag is az egyetem területén belülről internetezne. 

Erre az azonosításra természetesen csak előfizetett adatbázisok esetén van szükség, az ingyenes adatbázisokat korlátozás nélkül mindenki használhatja, így tulajdonképp pusztán ezek miatt maga a proxy-beállítás sem szükséges.

Mindenesetre ha egy előfizetéses adatbázis mégis előfizetési vagy belépési adatokat kér, akkor vagy a proxybeállítás volt sikertelen, vagy más okból nem sikerült kapcsolatot létesíteni a proxykiszolgálóval, esetleg - elvétve - magával az adatbázissal akadhat technikai jellegű gond, de ez esetekben is keresse nyugodtan kollégáinkat a későbbi elérhetőségek valamelyikén.

19. ábra


Ha szeretné kikapcsolni a proxy szolgáltatást, azt szintén eszköze Beállításainál teheti meg, mindössze állítsa vissza a csatlakozott wifihálózat proxybeállításait "Nincs"-re, [...] (20. ábra)


20. ábra


[...] majd mentse el a beállításokat. (21. ábra)

21. ábra


A PTE által előfizetett és ingyenes adatbázisok listáját azok elérési útvonalaival, keresési segédleteivel mindig a http://lib.pte.hu/adatbazisok oldalon találja, vagy az "E-könyvtár" menü, "Adatbázis portál" útvonalon. (22. ábra)

Reméljük, hogy bemutatónk segítségére volt abban, hogy távolról is sikeresen és kényelmesen használhassa előfizetett adatbázisainkat! Köszönjük a figyelmét!

22. ábraKollégáink:

Adatbázisokkal kapcsolatban

Ésik Szabolcs — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: esik.szabolcs@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Bedő Márta — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: bedo.marta@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Proxy-kapcsolódási hiba esetén

Hamburger György — informatikus, rendszergazda
E-mail: hamburger.gyorgy@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28110

Szakolczi Gábor — informatikus, rendszergazda
E-mail: szakolczi.gabor@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28077
Trackback link: