Proxy beállítás - iOS wifi

Alapértelmezetten a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett online adatbázisok csak a Tudásközpont épületében, illetve az egyetemhez tartozó épületekben érhetőek el. Ám ha Ön aktív státuszú polgára egyetemünknek, úgy a Könyvtár arra is lehetőséget biztosít, hogy ún. proxy szolgáltatás keretében távolról is használhassa az adatbázisokat, így akár otthonról dolgozik, akár kiküldetésen tartózkodik (vagy éppen nyaral), a szolgáltatást igénybe véve hozzá fog tudni férni az előfizetett tartalmakhoz.

Ez a szolgáltatás elsősorban az asztali PC-k esetében terjedt el, és talán kevesen tudják, de az okos eszközök többségén is beállítható. Jelen útmutatóban ennek a proxy szervernek a beállítását szeretnénk bemutatni, wifi hálózatra történő csatlakozás és mobil iOS operációs rendszer esetén. Tesztalanyunk egy 15.1-es verziót futtató iPhone SE. Ettől eltérő verziók és eszközök esetében lehetséges, hogy a menüpontokkal illetve grafikai elemekkel másképp fog találkozni, de az alapelv hasonló marad. A klikkelési és egyéb végrehajtási pontokat piros színnel jelezzük.

Tehát adatbázisaink könyvtári proxy-n keresztüli távoli használatához önnek a PTE egyetemi polgárának (dolgozójának vagy hallgatójának) kell lennie, és érvényes olvasójeggyel kell rendelkeznie valamelyik könyvtári egységünkben.

(Azok az egyetemi polgárok, akik nem iratkoztak be és így nem tudják használni a távoli elérést,  online regisztrálhatnak a következő oldalon, ezután igénybe tudják venni a szolgáltatást.)

Az asztali PC-ktől eltérően itt nem a böngészőben kell kezdeményeznünk a beállítást, hanem az eszköz operációs rendszerében. Ez azt is jelenti, hogy jelen bemutató bármilyen böngésző app esetén használható! Kezdésként nyissa meg eszközének fő beállításait, majd érintse meg a Wi-Fi menüpontot. (1. ábra)

   (1. ábra)


Ekkor az elérhető wifi hálózatok listáját látja. (2. ábra)

(2. ábra)


Érintse meg az aktuálisan kapcsolódott hálózat nevét. (3. ábra)

(3. ábra)


Ekkor ennek az aktuális wifi hálózatnak a beállítási lehetőségeit láthatja. Görgessen a lap aljára, majd válassza ki a "Proxy konfigurálásá"-hoz tartozó lehetőséget. (4. ábra)

(4. ábra)


Alapértelmezetten a "Ki" lehetőség van kiválasztva. Válassza ki az "Automatikus" módot! (5. ábra)

(5. ábra)


Az aktívvá vált mezőbe gépelje be a következőket: http://dbproxy.lib.pte.hu/db.pac Ügyeljen arra, hogy pontosan gépelje be a sort, ezért a gépelés után ellenőrizze le, hogy nem történt-e elütés. (6. ábra)

(6. ábra)


 Ezt követően érintse meg a Mentés gombot. (7. ábra)

(7. ábra)


Ha böngészőjében ezután szabadon elérhető tartalmú honlapra navigál, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont proxyja nem kapcsol be. Viszont, amint valamely érintett könyvtári vagy adatbázisos honlapot szeretne meglátogatni, a proxy érzékeli azt, és egy felugró ablakban olvasói hitelesítést kér. Érintse meg a "Beállítások" opciót! (8. ábra)

(8. ábra)


Ehhez a PTE bármely könyvtárába történő beiratkozásakor kapott és érvényes olvasójegyére, pontosabban annak olvasójegyszámára, valamint az ahhoz tartozó jelszavára lesz szüksége. Felhasználónévként gépelje be az olvasójegyének számát. (9. ábra)

(9. ábra)


A jelszó alapesetben az Ön által a beiratkozáskor megadott születési idő, tehát 8 db számkarakter. A jelszó alapértelmezetten a teljes születési dátum, pl.1980.11.28. esetén a 19801128 jelszóval lehet bejelentkezni. Amennyiben Ön a beiratkozást követően ezt a jelszót előzőleg már megváltoztatta, akkor a sikeres hitelesítéshez ezt a már megváltoztatott jelszót kell megadnia.

Amikor az olvasójegyének számát és a jelszót sikeresen begépelte, akkor a hitelesítés befejezéséhez érintse meg az "OK" feliratú gombot. (10. ábra)

(10. ábra)


Az eszköz megjegyzi a hitelesítési adatokat, így a böngésző vagy az okos eszköz újraindítása után sem lesz szüksége újabb hitelesítésre más egyetemi oldal vagy adatbázis meglátogatásakor sem.

Amennyiben ezt követően változna meg jelszava, a hitelesítő ablak újból felurgik, ahol Önnek majd újból meg kell adnia - az immáron frissített - adatait. 

                             


A helyes proxybeállítást és a hitelesítés sikerességét ki is próbálhatja, ha a könyvtári honlap adatbázis-aloldalán (lib.pte.hu/adatbazisok) valamely előfizetett adatbázisra koppint, vagy akár az EDS összetett metakereső keresődobozára. (11. ábra)

Megfelelő beállítás és proxy kapcsolódás esetén az adatbázisok kilistázzák a keresési találatokat, valamint valahol általában az azonosított intézmény felirata, logója is megjelenik, jelezve ezzel, hogy a felhasználót a rendszer a PTE hálózatán belülinek látja. Ez esetben a kutatómunka zavartalanul folytatódhat, és a felhasználónak minden PTE-s jogosultsága működni fog, mintha fizikailag is az egyetem területén belülről internetezne. 

Erre az azonosításra természetesen csak előfizetett adatbázisok esetén van szükség, az ingyenes adatbázisokat korlátozás nélkül mindenki használhatja, így tulajdonképp pusztán ezek miatt maga a proxy-beállítás sem szükséges.

Mindenesetre ha egy előfizetéses adatbázis mégis előfizetési vagy belépési adatokat kér, akkor vagy a proxybeállítás volt sikertelen, vagy más okból nem sikerült kapcsolatot létesíteni a proxykiszolgálóval, esetleg - elvétve - magával az adatbázissal akadhat technikai jellegű gond, de ez esetekben keresse nyugodtan kollégáinkat a későbbi elérhetőségek valamelyikén.

(11. ábra)


Ha szeretné kikapcsolni a proxy szolgáltatást, azt szintén eszköze Beállításainál teheti meg, mindössze állítsa vissza a csatlakozott wifihálózat proxybeállításait automatikusról "Ki"-re, majd mentse el a beállításokat. (12. ábra)

(12. ábra)


A PTE által előfizetett és ingyenes adatbázisok listáját azok elérési útvonalaival, keresési segédleteivel mindig a http://lib.pte.hu/adatbazisok oldalon találja, vagy az "E-könyvtár" menü, "Adatbázis portál" útvonalon. (13. ábra)

(13. ábra)


Reméljük, hogy útmutatónk segítségére volt abban, hogy távolról is sikeresen és kényelmesen használhassa előfizetett adatbázisainkat! Köszönjük a figyelmét!


Kollégáink:

Adatbázisokkal kapcsolatban

Ésik Szabolcs — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: esik.szabolcs@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Bedő Márta — adatbázis referens, könyvtáros
E-mail: bedo.marta@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28027

Proxy-kapcsolódási hiba esetén

Hamburger György — informatikus, rendszergazda
E-mail: hamburger.gyorgy@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28110

Szakolczi Gábor — informatikus, rendszergazda
E-mail: szakolczi.gabor@lib.pte.hu
Telefon: (72) 501-650 / 28077
Trackback link: