Könyvajánlók

Kiadó:
ISBN:
978 807 149 966 4
Kiadás éve:
2007

Eötvös József, 1813-1871 – Magyarok emlékezete sorozat

Életrajzi munkák nagy hibája szokott lenni, hogy a mégoly jól és alaposan megírt biográfia szerzője semmi többet nem tesz, mint a tárgyának két döntő életéve közötti hosszú vonal részletezését. Nem nyúlnánk Devescovi Balázs Eötvös-biográfiája után, ha ő is ezt tette volna.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 135 717 2
Kiadás éve:
2008

Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy – A politikai rendőrségműködése Magyarországon.

Ahogy múlnak az évek, egyre többen hajlamosak arra, hogy – nosztalgiából, vakságból, ideológiai elfogultságból, a rendszerváltás be nem váltott ígéretei és lehetőségei miatti csalódottságukban – a szocializmus évtizedeiből csak a jóra, a teljes foglalkoztatásra, a szociális biztonságra, az épülő lakásokra, a hétvégi házakra, a pezsgő és támogatott művészeti életre emlékezzenek, s elfeledkeznek arról, hogy mindez a Kádár-rendszernek csak az egyik arca volt. De aki nem fogadta el a kurzus ki ne mondott jelszavát – hagyd a politikát, építkezz! –, s kritikusan gondolkozott, az előbb-utóbb érzékelhette, esetleg a saját kárán is megtapasztalhatta, hogy diktatúrában élt. Ezért is olyan fontos a múlttal való szembenézés, a Kádár-rendszer intézményrendszerének, a hatalomgyakorlás eszközeinek, manipulációs technikáinak tárgyilagos vizsgálata.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 959 371 8
Kiadás éve:
2008

Az aranycsapat és a kapitánya – Sorsvázlatok a magyar futballpályákvilágából

Ritka az a sporttörténeti tárgyú – súllyal annak tetsző – munka, aminek hozadéka ily mértékben túlmutat anyagán. Borsi-Kálmán Béla új könyve a több mint tucatnyi kötetre rúgó esszéista, történészi életmű természetes folytatása, vagy kifejlése ugyanis, noha főhőse – ürügye csupán? – a labdarúgás históriájának egyik legismertebb alakja éppen. Nem élet- vagy pályarajz ez, monografikus céllal írt dolgozatnak meg végképp nem nevezhető, problémaelemzés inkább, olyan, tényanyagában gazdag bázison építkező esszésorozat, ami a jelenbe nyúló múltunk tanulságairól akar elmondani valami nagyon fontosat.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 482 952 2
Kiadás éve:
2009

Nevelés és művelődés Hispániában – történelmi tanulmányok

A szerző ismert neveléstörténész, Anderle Ádám beköszöntő szavai szerint, akinek „érdeklődésében az oktatás-nevelés története magában foglalja a mindennapi élet és a kultúra (például könyvtárak) érintkezési pontjait” Az előszó a szerzőt találóan jellemzi, mert könyve valóban Spanyolország sokszínű művelődéstörténetét tekinti át a szerző érdeklődése szerint, kitérve a könyvtár, a női nevelés-oktatás, a magyarországi spanyol utikönyvek, a tanítóképzés történetére, hogy az inkluzív nevelés és oktatás 2006-os spanyolországi reformtörekvéseivel búcsúzzon el olvasóitól.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 547 862 3
Kiadás éve:
2003

Lukács Eszter válogatott élete

Amikor minden harsog, ordít és fröcsög, akkor az ember leginkább csendre vágyik. Ezt a csendet lelheti meg az olvasó Lukács Eszter tárcáiban. Ha első látásra kicsit rendetlenkének látszik is, egyszer csak magával ragad; a jelentéktelennek látszó apróságokból fölcsillan a saját életünk, mi magunk csetlünk-botlunk a sorok között, mi késünk el a gyerekkel az óvodából, s a mi magatehetetlen nagymamánk sorsát kellene végre megnyugtatóan megoldani. Csak éppen el sem tudtuk képzelni, hogy innen is közelíthet valaki az élethez, fogalmunk se volt róla, hogy ezt ilyen lebilincselően meg lehet írni. Mert mi a harsogáshoz szoktunk.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 283 054 4
Kiadás éve:
2011

Verazélet

Lovas Nagy Anna Verazélet című regénye igen gyorsan felkerült az Alexandra Könyváruházak 15-ös toplistájára. Az olvasók kíváncsian vették kézbe a szokatlan témájú és szokatlan nyíltsággal kitárulkozó könyvet. Ez a kíváncsiság megvolt a könyv szerkesztőjében, Ambrus Évában, és az írónő ösztönző, biztató jó barátjában, Bódis Kriszta filmrendezőben is.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 079 268 4
Kiadás éve:
2011

Laterna magica

Ingmar Bergman majdnem hetven évesen publikálta önéletrajzát, ami magyarul szinte rögtön meg is jelent a 80-as évek végi, már szabadabb világban. Ekkor már sok tucat filmet és még több színházi előadást rendezett – és rontott el, saját bevallása szerint –, hihetetlenül gazdag élet áll mögötte, s e könyv lapjain is. Karcsú könyv egyébként, alig több annál a 250 oldalnál, amit állítólag az olvasók leginkább szeretnek. Mégis, elviselhetetlenül tömény, sűrű, szinte alig kap levegőt benne az ember. Pontosan olyan, mint a filmjei. Leülsz, megnézed.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 266 204 6
Kiadás éve:
2011

Ne engedj el…

Ebben a vidéki Angliában játszódó, látszólag sci-fire hajazó szerelmi drámában a legsúlyosabb erkölcsi kérdések vágják arcba az olvasót a lehető legszelídebb előadói modorban, s melyért a japán származású angol író, Kazuo Ishiguro számos irodalmi díjat kapott, a Time kritikusai felvették a „Minden idők 100 legjobb regénye” listájára, rengeteg nyelvre lefordították, film is készült belőle.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 266 201 5
Kiadás éve:
2011

A Red Hot Chili Peppers története saját szavaikkal

A Cartaphilus Könyvkiadó Legendák élve vagy halva sorozatának újabb darabja A Red Hot Chili Peppers története — saját szavaikkal című, a zenekar közreműködésével született, és így a leghitelesebb munkának tekinthető kötet, amelyben a szereplők szavai mindenféle kommentár, illetve összekötő szöveg nélkül úgy jelennek meg, ahogyan ők a szerzőnek elmondták. Vigyázat, szókimondó szövegek, állhatna itt a figyelmeztetés, és nemcsak a stílus, de önmagában a történetek miatt is, hiszen a zenekartól egyáltalán nem állnak távol a provokatív színpadi (és hétköznapi) megnyilvánulások.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 079 147 2
Kiadás éve:
2011

Hiba

Marek Šindelka huszonegy éves volt, amikor a cseh olvasók kézbe foghatták első verseskötetét, a Hiba című kisregényével pedig három év múlva, 2008-ban ismerkedhettek meg. A Hiba krimiszerűen kalandos története alatt végigjárunk egy-egy öntudatra ébredéssel (sőt sejtelmesen még előbbre is megy az elbeszélői emlékezet) kezdődő, szerelmi szállal ugyancsak körbefont hétköznapian szép bonyodalmat, amely mindannyiunk számára ismerős részleteket bont ki.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-426-191-9
Kiadás éve:
2011

A centurio

Ezt a Rómáról és Párthiáról szóló olvasmányos, eposzi tematikájú, történelmi bestsellert nem nehéz olyan férfiolvasóknak ajánlani, akik szeretnek átlépni más korok, kalandokban és harcokban bővelkedő mindennapjaiba.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 930 719 X
Kiadás éve:
2001

Az emlékek őre

Lois Lowry ifjúsági regénye döbbenetes erejű utópisztikus mese egy világról, ahol minden szigorú szabályozás szerint működik. Ahol a születés, a napirend, az évente kapható egyenajándék, a kötelező jellegű önkéntes munka, az életre szóló pálya mind-mind olyan dolgok, amikbe az egyénnek nincs beleszólása. Ahol nincs igazságtalanság, éhezés, drog, erőszak (még gondolat szinten sem), sőt, senkinek nincsenek emlékei, amik bármilyen érzelmeket generálnának. Ahol minden szürke, és mindenki egyforma ruhákban jár-kel az egyforma lakóegységek között vezető egyforma utakon. Ahol még ez embereket is alaposan megfontolt szempontok szerint párosítják családegységekbe.
tovább >>>