Könyvajánlók

Kiadó:
ISBN:
978-963-9893-27-6
Kiadás éve:
2010

Allah bölcsessége – Bevezetés az iszlám középkori nevelés- és művelődéstörténetébe

Az iszlám napjaink egyik legnagyobb, és hívei számát tekintve napról-napra növekvő világvallása. Kialakulásának, terjedésének, sok-sok évszázados fennmaradásának, fejlődésének egyik sarkpontja a tudás, a tanulás, a tanult emberek megbecsülése.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 297 304 3
Kiadás éve:
2010

A mennyek küszöbéig

Az 1994-ig Kínában élő, ma 51 éves írónő könyve Nyugat-Európában a legnagyobb példányszámban eladott önéletírások közé tartozik.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978-963-07-8923-3
Kiadás éve:
2010

Nyugállományban – számvetés

Hála istennek, Helmut Schmidt agya nincs nyugállományban. 90 éves fejjel számvetést írt önnön politikai pályájáról, Németországról, a világról, gazdaságról, erkölcsről, hitről, lelkiismeretről; reflexiókat a történelemről, amelynek dolgaiból elvileg okulnunk kellene. Tapasztalatait és megfigyeléseit gyűjtötte egybe abból a korból, amikor „mezei képviselő”, aztán miniszter, majd kancellár (1974-82) volt; de abból is, amikor – politikai pályája befejeztével – több tucat német iparvállalat és pénzügyi intézmény irányításában vett részt vagy épp a német értelmiség legjobb hetilapjának, a Die Zeit-nek a kiadója, sőt publicistája (is) volt.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 248 126 5
Kiadás éve:
2010

Különben jól vagyok – Popper Péter emlékére

Az egész testén páncélt viselő Tökös páncélgör az állatok egyik fajába, osztályába és nemébe sem tartozik, sehol sem azonosítható, épp ezért kiválóan használható hírszerzési célokra, emellett igen gyors mozgású és bátor – kivéve az évente 11 hónapig tartó üzekedése idején.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 297 393 7
Kiadás éve:
2010

Az őszinteség jutalma – egy volt maffiózó megrázó vallomása

Megdöbbentő, megrázó, felkavaró. Felháborító, felvilágosító. Sokkoló, arcpirító, szégyenletes. Bravúros, nagyszerű, zseniális! A recenzens nehezen találja a szavakat, és a levegőt is. A jelzőket még hosszan lehetne sorolni. De mindegyik túlontúl gyönge és jelentéktelen lenne ehhez a könyvhöz képest, amely alatt valóban beszakad az asztal. És más is.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 203 224-5
Kiadás éve:
2010

A repülő macska – tizennégy kiadatlan novella

Hogyne volna sikere Kurt Vonnegut A repülő macska című novelláskötetének, amikor három évvel a halála, és két évvel a halálát követően kiadott posztumusz novellagyűjteménye (Armageddon in Retrospect – Ördögcsapda) után itt vannak ezek a szenzációs novellák, amelyek eredetiségével szemben semmi kétség sem merült fel. És ez a tizennégy novella még nem is a teljes anyag.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 297 391 3
Kiadás éve:
2010

Záróra – Harminc őszinte beszélgetés

Sajtó kategóriában Veiszer Alinda lett a tavalyi év Prima Primissima Díjasa. Az ifjú televíziós szerkesztő-riporter népszerűségét kitartó munkával alapozta meg. Könyve, amely harminc interjút tartalmaz, a Záróra című műsorából válogat, és nem véletlenül siker. Alinda ugyanis saját, ráismerhető stílust honosított meg a magyar televíziózásban: felkészültség, kíváncsiság, kíméletlen érdeklődés, spontaneitás, figyelem jellemzi, és ezen tulajdonságok alapján szólnak az interjúk „Veiszer Alindául”
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
Kiadás éve:
2007

Bro útja

Vlagyimir Szorokint (1955) oroszországi bírálói a mai orosz irodalom „legradikálisabb extremistájának” tartják, amire megvan minden alapjuk. Szorokin igazi botrányhős – a Kékháj című regénye kapcsán 2002-ben például pornográfia terjesztésével vádolták meg a bíróságon; majdnem mindegyik regénye hazájában ellentétes indulatok és vélemények tömkelegét hívta elő, melyeket a média még inkább gerjesztett. Ugyanakkor külföldön egyike a legismertebb és legtöbbet fordított mai orosz íróknak. Szorokin túlzásai ellenére tehetséges író: zseniális történetmesélő, sajátos nyelvet alkotott, remekül parodizálja a különféle stílusokat, s elsőként alkalmazta termékenyen a nyugati tömegirodalom kliséit az orosz irodalomban. Műveiben jól megfér egymással a szürrealista jellegű, látomásos szüzsé és az akciófilmek brutalitása, a groteszk, szadista „terror-ábécé” és az ideologikus nyelv regresszív mechanizmusának feltárása.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
978 963 446 419 8
Kiadás éve:
2007

Kossuth hadserege, Kossuth fővezérei

Hermann Róbert legújabb könyvének méltatója számára nehéz említés nélkül hagyni a szerző eddigi nagyon figyelemreméltó és rendkívül gazdag munkásságát. Hiszen egy sokkötetes hadtörténészről, az 1848-49-es szabadságharc elsősorban katonai, de emellett politikai történetét régóta kutató szerzőről van szó, aki szerkesztőként, lektorként, kötetek sokaságának publikálójaként a szabadságharc katonai irányításával, hadszervezetével, politikai viszonyaival és hadműveleteivel elmélyülten foglalkozik. Ha csak említés szintjén soroljuk fel imponáló teljesítményének momentumait, akkor is kiderül: az itt és most áttekintendő kötetet megelőző írásokban felhalmozott szakmai tudás ebbe a könyvbe is átszivárogott.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 142 288 7
Kiadás éve:
2002

A kígyó árnyéka

Nem épp mindennapi esemény, hogy valaki első regényével rögtön a legjobb prózaírók közé emelkedjen. A dolgot persze érthetőbbé teszi, ha tudjuk, az íróként most debütáló szerző a kortárs költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A regény azonban nem közvetlenül kapcsolódik költészetéhez, nem a versekből már ismerős képi világ avagy problémahalmaz köszön itt vissza, habár a néhol bekezdésnyi mondataival is sűrű szöveg, valamint a rendkívül érzékeny, a legapróbb részletekre is nyitott látásmód feltétlenül költői „előképzettségre” vall. A közel ötszáz oldalas regény klasszikusnak nevezhető, lineáris elbeszélésmódja egy könnyen követhető, ám fordulatokban és a rejtélyekben igencsak gazdag történethez segít hozzá.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 800 912 8
Kiadás éve:
1997
YT videók:

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Adrian Mole 13 és 3/4 éves. A Vaslady és Erzsébet királynő Angliájában él - nem könnyű a dolga egy fiúnak egy nők vezette országban. Szenvedéseiről - és Pandoraval (egy újabb nő, akarom mondani lány) való kapcsolatáról naplót vezet. Ez a könyv naplójának hű másolata. Hogy nézzünk bele? Na jó, lássuk talán ezt, így kezdődik a napló: 1982. Január 1. Péntek Újévi elhatározásaim: Hű leszek Pandorához. Éjszakára beviszem a biciklit. Nem olvasok fércműveket. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit. Használat után kimosom a fürdőkádat. Nem idegeskedem a farkam méretei miatt. Minden este végigcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat, kihagyás nélkül. Mindennap megtanulok és használok egy új szót. A könyvből megtudhatjuk, hogy sikerül betartania fogadalmait.
tovább >>>

Kiadó:
ISBN:
963 813 810 6
Kiadás éve:
1996

Három kívánság és más magyar népmesék

"Volt egyszer egy szegény özvegyasszony s annak egy macskája. Ez a macska olyan kajtár, olyan falánk volt, hogy minden fazékba, minden lábasba beleütötte az orrát." Kacor király figuráját a magyar folklór őrzi, csakúgy, mint Kis Jankóét vagy a szép királyleányért próbatételeket vállaló bátor legényét, Csinosomdrágáét, az igazságszerető király igazmondó juhászáét (Mátyás király juhásza), Bolond Istókét, Vaskalapos Jánosét. Ismert meseantológia-darabok, az általános iskolások tankönyvében szereplő történetek sorakoznak az antológiában (Szélike királykisasszony; A kis kakas gyémánt félkrajcárja; A kakas és a pipe; A szegény ember hat fiacskája; A só; A rest macska stb.).
tovább >>>