Távoli elérés


A könyvtár minden beiratkozott egyetemi polgár (jogviszonnyal rendelkező hallgató, oktató, dolgozó) részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. Ennek segítségével lehetőség van akár otthonról is elérni az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett adatbázisait, e-folyóiratait, e-könyv csomagjait. Ez kétféle módon, csak könyvtári, illetve központi egyetemi proxy szolgáltatás keretén belül valósulhat meg:


 

1. Proxy

Noha az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által előfizetett adatbázisok tartalmait 2014 előtt, 2013. december 31-ig még EHA-kód azonosítású proxy-szolgáltatás keretein belül lehetett elérni, 2014-től az azonosítás már kizárólag olvasójeggyel történik, ezért igénybevételéhez feltétlenül szükséges az érvényes olvasójegy megléte az egyetemi könyvtári hálózat valamely könyvtárában. Amennyiben ez adott, úgy a beiratkozott egyetemi polgárok (jogviszonnyal rendelkező hallgatók, oktatók, dolgozók) a lenti videós útmutató segítségével beállíthatják úgy a böngészőjüket, hogy a könyvtári proxy-n keresztül elérjék a tartalmakat.


Mozilla Firefox                                        Google Chrome


2. VPN

A központi egyetemi proxy szolgáltatást a PTE Informatikai Igazgatósága biztosítja VPN kapcsolaton keresztül az egyetemi dolgozók számára. Itt az azonosítás EHA- vagy Neptun-kóddal történik, a hozzáférés az IIG-től igényelhető. Használati útmutatójuk itt olvasható. Ennek a kapcsolatnak a használatát csak azoknak ajánljuk, akik nem rendelkeznek érvényes könyvtári olvasójeggyel, és minden egyetemi oldalt (IIG, SD, stb.) szeretnének elérni.

 

Egyéb azonosítási módok

Bár a proxy mindegyik előfizetett adatbázisnál beállítható (az ingyeneseknél nincs rá szükség), az itt felsoroltaknál egyéb módokon is lehetőség van az otthoni használatra, ennek részletei a ház ikonnal  jelzett résznél találhatóak:

 

a) Neptun kóddal (EduID, Shibboleth)


b) Intézményi email címmel:


c) Regisztrációval: